Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Region Hallands budskap inför sommaren: Sänk inte garden

Om sjukvården i Halland ska klara av sommaren är det viktigt att alla fortsätter att följa de råd och rekommendationer som finns, det var budskapet på Region Hallands presskonferens.
Region Halland höll under fredagen en presskonferens om den stundande corona-sommaren i Halland. Bild: Jonna Nilsson
Region Halland höll under fredagen en presskonferens om den stundande corona-sommaren i Halland. Bild: Jonna Nilsson

Från och med 13 juni blir det tillåtet att resa inom Sverige, under förutsättningen att man inte har några symptom på covid-19.

På fredagens presskonferens var smittskyddsläkare Maria Löfgren noga med att trycka på att förändringen inte innebär att det är fritt fram att resa hur som helst.

Börjar vi leva som vanligt kan situationen snabbt förändras.

– Övriga råd och rekommendationer gäller fortfarande, det får man inte glömma. Det är fortsatt viktigt att stanna hemma om man är sjuk, vara noga med handhygien samt att undvika sociala sammanhang, sa Löfgren och fortsatte:

– Jag ser med oro på att vi får en förvärrad situation med smittspridning i Halland om vi slappnar av. Det kan vara lätt att glömma bort att vi befinner oss i en epidemi när det är sommar och man vill koppla av. Men en förutsättning för att vi ska klara av sommaren är att alla följer de råd och rekommendationer som finns.

Dessutom gäller det att undvika kollektivtrafiken och andra färdmedel där det inte går att boka plats.

LÄS MER: Bredare provtagningar i Halland drar i gång nästa vecka

Hur många som kommer är oklart

Regionen har ingen exakt bild av hur många besökare som väntas komma till Halland i sommar. Juni-augusti 2019 hade Halland ungefär 2 miljoner gästnätter.

– Vi vet inte exakt hur många som kommer i sommar. Under en vanlig bra sommar brukar antalet personer som vistas i länet ungefär fördubblas, men vi kan inte säga med säkerhet hur det kommer bli i år, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

Efter beskedet om lättade reserestriktioner har bokningar avseende gästnätter i länet ökat snabbt, meddelade regionen.

Campingar, stugor och lägenheter är i mångt och mycket redan uppbokade. Även de största hotellen har sett ett ökat inflöde av bokningar, som förvisso ligger på lägre nivåer än jämfört med andra år.

LÄS MER: Inga ”coronavakter” på stranden i sommar

”I relation till Stockholm har vi varit förskonade”

En stor fråga är hur väl förberedd sjukvården är för sommaren. Hittills har Hallands sjukhus kunnat hantera epidemin, berättar sjukhuschef Carolina Samuelsson.

– Vi har haft en överkapacitet. Men vi har aldrig vetat var i epidemin vi befunnit oss, sa hon.

– I relation till Stockholm har vi varit förskonade, vilket vi är oerhört tacksamma för. Det har gett oss möjlighet att planera, ställa om och säkerställa att resurserna finns på sjukhuset för de som behöver vård.

Sommarbemanningen är alltid utmanande för sjukvården. Att samtidigt hantera en epidemi gör inte situationen enklare.

– Vi har gjort en avvägning för att säkerställa den kapacitet som vi tror kommer behövas, utan att ha en för stor överkapacitet. Samtidigt som vi hanterar både vårt grunduppdrag och epidemin måste vi också ge våra medarbetare, som haft en tuff vår, en möjlighet till återhämtning, sa Carolina Samuelsson.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här