Lussekattsvinnaren Zelda – en social raskatt som gärna klättrar i granen

Årets Lussekatt heter Zelda och bor på Skånegatan i Halmstad. Hon tar uppmärksamheten med ro. Hon jamar lite, klättrar lite i granen och spanar genom fönstret efter småfåglar.

ANNONS
|

Raskatten Zelda, ursprungligen döpt till Klosterhöjdens Raia, kommer från en uppfödare i Rödeby. Rasen Neva Mascuerade är en rasvariant av Sibirisk katt, är allergivänlig, vilket var en förutsättning för att hon skulle kunna flytta hem till Ronja Bergström och Oskar Gran. på Skånegatan i Halmstad.

Oskar är allergisk mot andra katter och var kanske inte lika övertygad om den nya familjemedlemmen, som Ronja var. Men de gjorde resan till uppfödaren för att se hur det gick att umgås med Zelda.

Och som det brukar vara överglänser en kvinnas list mannens förstånd. Mötet gick bra och i bilen hem var de plötsligt tre.

ANNONS

– Jag har haft katt när jag bodde hemma. Jag har ju alltid velat ha en katt, så när jag läste om att det fanns allergivänliga katter åkte vi och testade. Jag är ju en sådan kattmänniska, jag ville verkligen ha katt. Han hade inte mycket att välja på då, säger Ronja leende.

Väldigt busig

Zelda föddes 25 juli och är så klart ungdomligt nyfiken på allt som händer. Både Ronja och Oskar intygar att hon är fantastiskt social, följer piggt med på allt som händer och vill vara med hela tiden.

– Hon är mammig och pappig och vill vara med oss hela tiden. Hon vill gärna vara nära oss och vill vara med till och med när man går på toaletten, hon lägger sig i handfatet när man står i duschen eller klättrar upp och lägger sig på ens axlar när vi ser på tv. När andra kommer hit blir hon antingen lite skygg eller väldigt busig, beskriver Ronja.

Vinnarbilden i HP:s tävling togs när Zelda klättrat upp i parets gran.

– Vi är tidiga med gran, hon tyckte att det är jättekul och klättrade direkt i den. Så det har gått sönder lite kulor, men det får man ta, flikar Ronja in.

ANNONS

Blå ögon

Ronja Bergström jobbar på Siaglass i Slöinge och Oskar Gran jobbar som elektriker. De har ännu inte hunnit låta Zelda komma ut, men hon är tänkt att i huvudsak få leva som innekatt.

– Vi fastnade för hennes blåa ögon och mönstret i ansiktet. Vi har tänkt att hon ska få gå ut i koppel sedan.

Det faktum att hon är en raskatt gör att paret överväger att ställa ut henne. Segern i läsaromröstningen gav ett litet kvitto på att flera tycker hon är fin.

Zelda som datorspelet

Lussekatt-Zeldas namn är från datorspelsserien The legend of Zelda.

– Jag har alltid tyckt att det namnet är fint. Det finns så många fina pojkiga namn, till katter och hundar. Inte så många till tjejer, men så kom vi på Zelda, säger Ronja.

Här är de tidigare vinnarna:

2020 – Samson

2019 – Lester

2018 – Mia

2017 – Chanti

2016 – Elton

2015 – Siri

2014 – Ingen tävling

2013 – Pessoa

ANNONS