Socialdemokraten Jennie Nilsson bor i Halmstad men är uppvuxen i Hylte där hon också inledde sin politiska karriär.
Socialdemokraten Jennie Nilsson bor i Halmstad men är uppvuxen i Hylte där hon också inledde sin politiska karriär. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Jennie Nilsson (S) avgår för att rädda Löfven

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) från Halmstad lämnar sin post i regeringen för att gå tillbaka som riksdagsledamot inför kommande statsministeromröstningar. ”Stefan Löfvens beslut i måndags var svårt, men mitt beslut i dag är enkelt”, skriver hon på sin Facebook-sida.

ANNONS
|

I kommande statsministeromröstningar är det mycket jämt. I nuläget har de som står bakom Ulf Kristersson (M) 174 mandat medan de som står bakom Stefan Löfven (S) har 175 mandat. Enskilda politikers röster kan alltså avgöra vem som blir nästa statsminister.

Under tisdagen fick Moderaternas ledare Ulf Kristersson i uppdrag av talmannen att försöka hitta stöd för en ny regering.

Jennie Nilsson (S) avgår

Som HP tidigare rapporterat har ett osäkert Hallandsmandat hamnat i centrum i regeringskrisen. Sara Heikkinen Breitholtz (S) som sitter som ersättare för statsrådet Jennie Nilsson i riksdagen har inte medverkat vid de senaste omröstningarna.

För att säkra Socialdemokraternas röster har Jennie Nilsson nu valt att lämna sin ministerpost för att kunna rösta som riksdagsledamot.

ANNONS

”När vi nu går in i talmansrundor, och skarpa voteringar i riksdagen, så behövs alla 100 socialdemokratiska mandat. Därför har jag lämnat in min avskedsansökan till statsministern, och bett att få återinträda i riksdagen omgående”, skriver Jennie Nilsson i sociala medier under onsdagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar Jennie Nilssons avgång på Facebook:

”I dag har Jennie Nilsson begärt att bli entledigad som statsråd. Jag respekterar hennes beslut och är tacksam över att få ha arbetat med henne under den här tiden”, skriver han.

”Sverige är i ett svårt politiskt och parlamentariskt läge. Jennie Nilsson har uppgett att hon kommer återinträda och fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot, så att riksdagen är fulltaligt i kommande statsministeromröstning. Med det visar hon ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt”, fortsätter Löfven.

Efter Jennie Nilssons avgång tar näringsminister Ibrahim Baylan (S) över landsbygdsministerns arbetsuppgifter.

Osäkert på Hallandsbänken

Bakgrunden till rockaden är att Sara Heikkinen Breitholtz fortsatt är sjukskriven efter en trafikolycka förra året, efter vilken hon också delgivits misstanke om brott. Partiet har på flera nivåer uppmanat henne att lämna sina uppdrag – utan framgång.

Om Heikkinen Breitholtz skulle avgå eller lämna in en ledighetsansökan är nästa ersättare på Hallandsbänken Lars El Hayek (-). Han lämnade Socialdemokraterna i början av året, men har rätt till platsen då det är ett personligt mandat.

ANNONS

Hallandsposten har sökt Jennie Nilsson för en kommentar.

LÄS MER:Regeringskrisen: Minister kan avgå för att rädda osäkra Hallandsmandatet

LÄS MER:Sara Heikkinen Breithotz (S) misstänks för grovt rattfylleri – snart beslut om eventuellt åtal

LÄS MER:Avstängde Lars El Hayek kan stå på tur för riksdagen

ANNONS