Halmstadpolitikern Lars El Hayek kan bli aktuell för riksdagen.
Socialdemokraten Lars El Hayek (till vänster), som stängdes av för drygt en månad sedan, står på tur till riksdagen om Sara Heikkinen Breitholtz (till höger) avgår. Bild: Riksdagen

Avstängde Lars El Hayek kan stå på tur för riksdagen

Socialdemokraterna i Halland befinner sig i en prekär situation. Avstängde Halmstadpolitikern Lars El Hayek (S) står på tur till riksdagen om Sara Heikkinen Breitholtz (S), som utreds för drograttfylleri, skulle avgå. Hon är dock inte delgiven misstanke om brott i nuläget.

ANNONS
|

UPPDATERAD 17/12: I en tidigare version av texten fanns uppgifter från polisen om att Sara Heikkinen Breitholtz även misstänktes för rattfylleri. Den uppgiften har i efterhand tillbakavisats av både polis och åklagare.

I fredags krockade riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) med en buss på Onsalavägen i Kungsbacka.

Sara Heikkinen Breitholtz uppges ha fått flera frakturer och kommer att vara sjukskriven året ut. Politikern utreds för drograttfylleri. Ett blodprov är skickat på analys, men hon är inte delgiven misstanke om brott i nuläget.

Hur Socialdemokraterna väljer att hantera frågan om hennes riksdagsuppdrag återstår att se. Men samtal mellan parterna har inletts, det bekräftar Ronny Löfquist (S), ordförande i Socialdemokraternas Hallandsdistrikt.

ANNONS

– Det som har hänt är oerhört allvarligt och det är klart att det påverkar vårt förtroende för Sara. Är man påverkad så ska man inte köra bil, säger han.

– Vi för samtal med henne om det som har hänt och om framtiden, och har även kontakt med partiet nationellt. Men vi går varsamt fram eftersom hon är sjukskriven och skadad efter olyckan.

Avstängde Lars El Hayek står på tur

Hallandsdistriktet står inför en prekär situation. Om Heikkinen Breitholtz avgår skulle det innebära att en annan kandidat från Halland får kliva in som ersättare.

Enligt partiets riksdagslista är personen som står på tur Lars El Hayek – Halmstadpolitikern som för en dryg månad sedan stängdes av efter anklagelser om olämpligt beteende. Hans plats har partiet inte någon makt över.

– Det stämmer. Det är vår lista från valet 2018 och den gäller hela mandatperioden. Platsen som ersättare till riksdagen är ett personligt mandat som partiet inte kan påverka, säger Ronny Löfquist.

Han fortsätter:

– Men vår bedömning kvarstår. Vi har inget förtroende för Lars El Hayek i Socialdemokraterna, och har uppmanat honom att lämna sina politiska uppdrag, det inkluderar ersättarplats för riksdagsman.

Frågeställningen är irrelevant i nuläget, anser Löfquist.

– Jag förstår att ni undrar, men det är inte läge att prata om vem som blir ny ersättare i riksdagen. Sara Heikkinen Breitholtz är fortfarande riksdagsledamot.

ANNONS

LÄS MER: S-politiker tvingas lämna efter anklagelser: ”Jag är oskyldig”

Ännu partimedlem – men ”betraktas som vilde”

Lars El Hayek är fortfarande medlem i Socialdemokraterna, men Ronny Löfquist berättar att partiet ”betraktar honom som en politisk vilde”.

– Det är först när man blir utesluten centralt som man blir vilde, formellt sett. Men vi har inte inlett något uteslutningsärende gällande Lars i nuläget. Vi har gett honom utrymme att landa i beslutet om avstängning, säger Löfquist.

Angående Sara Heikkinen Breitholtz olycka svarade Socialdemokraternas presstjänst att man ”inte vill föregå en eventuell brottsutredning”, när både SVT och P4 Halland frågade. Borde man ha agerat likadant i fallet med Lars El Hayek?

– Ja, det kan man väl tycka. Men det får stå för presstjänst i så fall. Vi valde att pröva förtroendet för Lars utifrån de uppgifter vi hade och då landade vi i ett beslut.

Ni valde alltså att föregå en eventuell brottsutredning?

– Ja, med de skäl som jag har angett. Vi är varken jurister eller domstol, utan hanterar förtroendefrågor. Sedan får rättsväsendet hantera den andra biten.

Lars El Hayek vill inte kommentera frågan om sin plats på riksdagslistan. Däremot framför han att Socialdemokraternas presstjänsts förhållningssätt borde vara det normala, enligt hans sätt att se på saken.

ANNONS

– Jag har hela tiden framfört att jag förväntar mig en ärlig, transparent och rättvis behandling. Men den har uteblivit. Distriktsstyrelsen har fattat beslut utan all fakta och utan att höra vad jag har varit utsatt för. Oskyldighetspresumtionen verkar inte gälla mig, trots att det utgör ryggraden i svensk straffrätt, säger Lars El Hayek.

Efter Lars El Hayek på S halländska riksdagslista är Marcelle Farjallah. Hon valde dock att lämna alla sina politiska uppdrag i Falkenberg sommaren 2019. Det är alltså Laholmspolitikern Jonas Påhlsson som är näst på tur på listan.

Hallandsposten har sökt Sara Heikkinen Breitholtz utan framgång.

LÄS MER:Riksdagsledamot körde misstänkt drogpåverkad i Halland– krockade med buss

ANNONS