Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten.
Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten.

HP:s ökning bland de bästa i Sverige: ”Har vässat journalistiken”

Hallandspostens upplaga ökar mer än de flesta lokaltidningar i Sverige. Det visar nya siffror från företaget Tidningsstatistik.
– Jag tror att vi har vässat journalistiken på ett sätt som tilltalar våra läsare, säger HP:s chefredaktör Viveka Hedbjörk.

ANNONS
|

HP skrev nyligen om hur tidningen klättrade över 25 000 prenumeranter vid årsskiftet. Siffran Tidningsstatistik (TS) utgått från är visserligen 24 800 – men det räcker för att vara bland de lokaltidningar som ökat mest under 2021.

HP har ökat med 1 100 prenumeranter – vilket innebär en ökning på 4,7 procent.

Göteborgs-Posten har samma siffra, men annars är de titlarna som ökat mer betydligt mindre – vilket gör att färre antal prenumeranter ger större utslag.

Många lokaltidningar har också ökat marginellt eller minskat i upplaga under året.

– Det är ett kvitto på att HP:s arbete lönar sig. Vi har vetat om det sedan tidigare men här blir det svart på vitt i förhållande till andra tidningar, säger Viveka Hedbjörk.

ANNONS

LÄS MER:HP har 25 000 prenumeranter – 2021 ett rekordår för Stampen

Vad är det som HP gjort rätt?

– Vi har vässat journalistiken på ett sätt som tilltalar våra läsare. Det är en hårdare nyhetsbevakning än förut där vi har släppt den rapporterande bevakningen för att lägga mer kraft det som inte är känt eller som är svårt att ta reda på. Det gör oss nyttigare.

”Lokalmedia är på väg mot en ny storhetstid”

Men trots en upplaga på över 25 000 är det en bit kvar till när HP var som störst, med 35 000 prenumeranter på 70-talet.

– Jag tror att lokalmedia är på väg mot en ny storhetstid. Vi har en bit kvar om man jämför upplagan – men tack vare internet och sociala medier är vår dagliga räckvidd 92 000 personer. Det är rätt imponerande med tanke på att spridningsområdet består av knappt 150 000.

Hur ska man göra för att fortsätta öka mest?

– I år gynnas vi av att det är valår, då intresset för lokala frågor ökar. Vi ska vara duktiga på att hitta det kontroversiella och överraska läsarna, då tror jag att vi kan fortsätta öka.

ANNONS