Johan Hansson, vd på Stampen Media, och Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten.
Johan Hansson, vd på Stampen Media, och Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten. Bild: Anders Ylander/Roger Larsson

HP har 25 000 prenumeranter – 2021 ett rekordår för Stampen

Stampen Media, där Hallandsposten ingår, gjorde ett superresultat 2021. Aldrig tidigare har koncernen haft en så hög vinstmarginal – och HP har klättrat över 25 000 prenumeranter och börjar närma sig forna tiders glansdagar.

ANNONS
|

Det är ljusa tider för Stampen Media. När koncernen, som Hallandsposten och Hallands Nyheter är en del av, presenterade resultatet för 2021 stod det klart att ett antal rekord slagits.

Stampen har aldrig tidigare haft en så hög vinstmarginal. Rekord har även satts vad gäller antal digitala prenumeranter, annonsintäkter samt externa intäkter i distributionen.

– Jag är mycket nöjd med det här året. Det finns mycket att glädjas åt, framför allt den fina journalistik som har gjorts och görs på alla våra titlar och mediehus, men också att det går hand i hand med ett fint resultat och en stark ökning av både prenumerations- och annonsintäkter, säger Johan Hansson, vd på Stampen Media.

ANNONS

LÄS MER:Familjen Hjörne säljer sin andel av Göteborgs-Posten

Koncernen har under 2021 fått ungefär 80 miljoner kronor i statligt driftsstöd samt ytterligare lite pengar i andra, riktade stöd. Hallandsposten har dock inte fått något driftsstöd.

– Det är viktigt att påpeka att, även om stöden givetvis är viktiga för oss och möjliggör satsningarna vi har gjort, så är vi även lönsamma som koncern utan stöd, säger Johan Hansson.

Hela Stampen har genomgått en minst sagt turbulent resa under de senaste åren. Efter en genomgången rekonstruktion 2016 drogs koncernen med förluster till och med år 2019. Därefter har dock skutan kommit på rätt köl igen och vinsten har ökat för varje år som har gått.

– Det beror på en kombination av olika saker. Vi har renodlat och fokuserat på det är vi duktiga på; lokal journalistik. Vi har gjort satsningar både redaktionellt och på andra områden för att vända utvecklingen. Vi har tagit de ibland tuffa besluten som måste göras och gjorde en väldigt stor omställning som innebar kraftiga besparingar och neddragningar inom distributionen för att effektivisera. Men i slutändan är det framför allt det fina arbete som alla kollegor på Stampen Media gör som är huvudorsaken.

Även för Hallandspostens del var 2021 ett bra år. Annonsintäkterna har haft en väldigt stark utveckling, tappet av pappersprenumeranter har varit lågt medan den digitala prenumerationsaffären ökat kraftigt.

ANNONS

– Upplagemässigt är vi en av de titlar som presterar bäst. Även när det gäller annonsintäkter har vi haft en enormt bra utveckling under året, säger Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten.

Vid årsskiftet passerades åter en milstolpe: 25 000 prenumeranter. Det är en siffra som kan få även de mest erfarna murvlarna att minnas HP:s glansdagar – även om det ännu är en bit kvar till rekordåren.

– Vi är fortfarande en bit ifrån våra allra bästa år, då pratar vi 80-talet. Men vi har sett en tydlig svängning de senaste åren när det gäller intresset för vårt journalistiska innehåll. Den eventuella oron vi har umgåtts med de senaste fem-tio åren, hur vi ska överleva, känns ju inte ens intressant att prata om längre. Som det ser ut nu kommer Hallandsposten att kunna växa ännu mer – och bli ännu bättre, säger Viveka Hedbjörk.

Vad har varit receptet för den goda utvecklingen då?

– Vårt spridningsområde är fördelaktigt, södra Halland har en gynnsam utveckling. Hallandsposten har vässat journalistiken och vi har under de senaste åren utökat och anställt fler journalister som granskar vad som händer i spridningsområdet. Dessutom har vi organiserat om arbetet på redaktionen och blivit mycket bättre på händelsenyheter, säger Viveka Hedbjörk och fortsätter:

ANNONS

– Vi har också blivit skickligare på att förstå vilken typ av material som läsarna uppskattar och läser. Det har bland annat lett till fler större granskningar och mer grundliga jobb – journalistik som vi i området är ensamma om.

LÄS MER:Viveka Hedbjörk om sitt älskade Halland: ”Jag lever på den bästa platsen i hela Sverige”

ANNONS