Flera myndigheter i stabsläge på grund av snövarningen

Flera myndigheter i Halmstad och Halland har gått upp i stabsläge på grund av snövarningen i länet. Bland annat berättar länsstyrelsen att man bett Försvarsmakten om hjälp med bandvagnar i fall det blir svårt att ta sig fram. Halmstads gymnasieskolor stänger klockan 15 i dag, onsdag, för att ge eleverna en chans att komma hem innan mörkrets intrång.

ANNONS
|

Marcus Johansson, länsstyrelsens kriskommunikatör, berättar att man sedan i går jobbar i ett slags stabsläge hos länsstyrelsen, med anledning av vädervarningen SMHI utfärdat för onsdagen.

– Vi har samverkanskonferenser i dag med alla kommuner där de uppdaterar oss om eventuella störningar i deras verksamheter, säger han och fortsätter:

– Då kan vi stötta upp med statliga resurser från MSB med reservkraft, vattenpumpar och alla möjliga viktiga saker.

LÄS MER:SMHI har utfärdat en orange varning i hela Halland

Länsstyrelsen har också gjort en hemställan hos Försvarsmaten gällande hjälp med bandvagnar.

– Det är viktigt att samhällsviktiga verksamheter som kommunernas hemtjänst fungerar. Blir det svårt att ta sig fram kan vi inom en timme hjälpa till med det, så att man kan köra ut mat och mediciner till folk som behöver.

ANNONS

Marcus Johansson menar också att man i ett sådant här läge bör se över sin hemberedskap.

– Nu prioriteras samhällets resurser mot de som har det svårare att klara sig. Då är det inte läge att ringa bara för att man fryser hemma. Man kan se över värmefilter, hälla upp lite vatten i fall det skulle bli avbrott – och se till så att man klarar sig bra själv.

LÄS MER:Mer snö väntas under onsdagen: ”Kan bli 15 centimeter”

Under onsdagen beslutade man på Halmstads kommun att gymnasieskolorna ska stänga klockan tre.

– Om vi kan få eleverna att komma hem lite tidigare, innan det blir mörkt, så tror vi att det kan underlätta för en hel del elever, säger Rikard Sjödahl, gymnasiechef på Kattegattgymnasiet.

Han berättar även att majoriteten av eleverna ändå slutar klockan tre, men att en del elever har schemalagd undervisning fram till klockan fem.

– I och med att väldigt många elever slutar klockan tre så är det inte så dramatiskt, men även om det inte är många som har en längre dag så kan det underlätta.

I morgon, torsdag, pågår undervisningen som vanligt.

Även räddningstjänsten i Halmstad har gått upp i stabsläge med anledning av vädret.

– Vi har förberett oss ganska väl. Vi började planera redan i måndags eftermiddag och har förstärkt vissa fronter och byggt upp de kontaktnät vi behöver, säger Hans Ekberg, förvaltningschef för räddningstjänsten.

ANNONS

LÄS MER:Snökaos på kommunkontoret innan flingorna föll

För att förbereda sig har man bland annat flyttat om i schemat för att få in extra resurser och man ser till att ha bemanning för den bandvagn som räddningstjänsten förfogar över. Man har även förberett så att personalen på de mindre deltidsstationerna själva kan besluta om att bemanna stationerna.

– Om det blir ett läge där det kan bli svårt att ta sig till stationen när det kommer ett larm så kan de själva ta beslutet i förtid att lägga sig på stationen och då finnas på plats om det skulle hända något, säger Hans Ekberg.

LÄS MER:Snökaoset drar in över Halland

ANNONS