SMHI har utfärdat en orange varning i hela Halland

Under onsdagen och drygt ett dygn framåt drar ett nytt kraftigt snöfall in och SMHI har utfärdat en orange vädervarning för i stort sett hela Halland.

ANNONS
|

På tisdagen föll det uppskattningsvis mellan fem till tio centimeter snö fram till klockan 11.00 på dagen och mer snö väntas nu under onsdagsdygnet.

På tisdagen utfärdade SMHI en gul varning för de allra flesta områdena i Halland, men under natten mot onsdagen ändrade de varningen till orange. Enligt SMHI gäller det för i princip hela länet.

Startar i Laholm

Strax före klockan 11.00 meddelade meteorologen Therese Fougman på SMHI att snön hade börjat falla.

– Under eftermiddagen och kvällen så slår kombinationen snö och vind till men det kommer att ha snöat en del fram till dess, säger hon.

Nederbördsområdet väntas stanna i närmare ett dygn.

ANNONS

– Snöfallet verkar dra bort först i morgon bitti. Sedan kommer det förmodligen att mattas av under natten och morgonen innan det upphör helt.

Enligt SMHI så väntas snöfallet bli kraftigt i delar av inre och södra Götaland med 20 till 25 centimeter snö.

– Det kommer förmodligen inte att komma 20-25 centimeter överallt men det kommer nog 10-15 centimeter överallt, säger Therese Fougman.

Problem i trafiken

Snöovädret kan skapa problem med halka och påverka trafik.

– Det är tidigt på säsongen och det är relativt ovanligt att vi får de här snömängderna ens en gång längst med kusten. Vi förväntar oss att trafiken kan gå långsammare och att det kan bli svårare att ta sig fram på vägarna, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Enligt Hallandstrafiken så drabbas både linjebussar och skolskjutsar av förseningar på grund av vädret och flera avgångar med Krösatågen mellan Halmstad och Värnamo kommer att ställas in och ersättas med buss under onsdagen och torsdagen.

Orange varning för snöfall

Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Källa: SMHI.

ANNONS