Historisk förlust för Stena-koncernen

Pandemiåret 2020 blev en historiskt dyr affär för rederikoncernen Stena. Det negativa miljardresultatet är den första helårsförlusten i bolagets 80-åriga historia. Såpass tufft att Dan Sten Olsson sänkte sin egen lön och slopade utdelningarna till familjen.

ANNONS
|

”Annus Horriblis”

Ja, så lyder rubriken till Stenas årsredovisning för verksamhetsåret 2020. Och nog har den Göteborgsbaserade rederijätten fog för att kalla pandemiåret hemskt.

Enbart i Sverige kände sig exempelvis dotterbolaget Stena Line tvunget att varsla närmare 1 000 anställda då antalet färjepassagerare drastiskt föll med 75 procent till följd av smittspridningen och de tuffa restriktionerna.

LÄS MER:Nu öppnar Stena Line upp för Danmarksresor

LÄS MER:Tufft år för Grenåfärjan – men Stena Line tror på framtiden

Stena Drilling, koncernens oljeborrningsbolag, mötte också stora motgångar när oljepriserna kollapsade våren 2020. Kontrakten hävdes och alla borrenheter utom en tvingades läggas upp.

Stena gör historisk förlust under 2020

Sammantaget innebar fjolåret för moderbolaget Stena ett dystert rekord. För första gången någonsin uppvisade rederijätten en förlust för helåret.

ANNONS

”För första gången i Stenas åttioåriga historia har vi drabbats av en total ekonomisk förlust”, skriver vd Dan Sten Olsson i bolagets årsredovisning.

Förlusten uppgick förra året till 4,9 miljarder kronor. Det ska jämföras med en vinst på 240 miljoner kronor 2019.

Så ser ägandet ut i Stena AB:

Dan Sten Olsson – 51,0 procent

Stefan Sten Olsson – 24,5 procent

Madeleine Olsson Eriksson – 12,5 procent

Gustav Eriksson – 6,0 procent

Marie Eriksson – 6,0 procent

Men allt är inte nattsvart, enligt Dan Sten Olsson.

Tillgångarna i form av eget kapital i koncernen är urstarkt – 47 miljarder kronor. Tack vare statsstöd är Stenas färjeverksamhet ”i stort sett intakt”, skriver Dan Sten Olsson i rapporten, och portföljen av fastigheter fortsätter vara en trygg hamn för det familjeägda Göteborgsbolaget.

”Allt är inte jämmer och elände”, påpekar Dan Sten Olsson.

Slopade utdelningar och lägre löner i Stenas ledning

Trots ljusningarna, särskilt från och med andra halvåret 2020, tvingades ledningen och styrelsen i Stena att gå med på tunnare lönekuvert förra året.

Dan Sten Olsson och vice vd Staffan Hultgren fick tillsammans 6 miljoner kronor i lön i fjol. 2019 var den siffran 10 miljoner kronor.

För styrelsen inklusive Dan Sten Olsson uppgick de totala lönerna och andra ersättningarna till 7 miljoner kronor, det ska jämföras med 12 miljoner året före, enligt Stenas årsredovisning.

Och likt tidigare kan inte aktieägarna i Stena, det vill säga familjen Olsson, räkna med någon aktieutdelning. Styrelsen i rederijätten föreslår att noll kronor per aktie delas ut, vilket även var utfallet 2019.

ANNONS
ANNONS