Therese är med i 1 mot Sverige: ”Hur ska Babben få tyst på mig?”

Det hon funderar mest på är hur Babben ska få tyst på henne – och så hoppas hon att Halmstad ska vara på alerten och vara med och gissa på de spektakulära experimenten. På fredag kväll är det Therese Ahrling som ska tävla mot hela Sverige i SVT – i direktsändning, dessutom.

ANNONS
|

Nervös? Nej, inte speciellt. Det får gå som det går, och här handlar det dessutom om ett program där man får misslyckas, konstaterar den 39-åriga juristen Therese Ahrling.

– Det här är andra säsongen, och vi i familjen har sett alla program. Det är alltid något som går fel. Så det bekymrar mig inte, säger hon och fortsätter:

– Men jag tycker synd om Babben. Jag babblar ju hela tiden – hur ska hon få tyst på mig?

Babben Larsson (i mitten) med sina två sidekickar Farah Abadi och Erik Ekstrand.
Babben Larsson (i mitten) med sina två sidekickar Farah Abadi och Erik Ekstrand. Bild: Karl Nordlund/SVT

I ”1 mot Sverige” ska en person (som på fredag alltså är Therese) gissa utfallet i ett antal experiment. Men det ska också resten av riket (alltså tv-tittarna…), och den som kommer närmast vinner. I säsongspremiären förra veckan handlade det bland annat om hur lång tid det tar för ett glödande klot att smälta ett isblock, hur många ringar man kan plocka ner med en lans när man kör en bil på två hjul och till hur många rum hög musik sprider sig på ett hotell.

ANNONS

– Jag tror att de försöker hitta grejer som är lite i fas med den som tävlar. Och de vet ju mina intressen: kost & motion, mat & dryck, sång & musik – och djur. Så kanske får jag gissa på hur länge en operasångare kan hålla ut en viss ton eller hur många chilifrukter kan man äta innan man brinner upp, hehe.

Mastiff hörde av sig

Till det här programmet var det produktionsbolaget Mastiff som hörde av sig och frågade om Therese vill vara med – kanske för att de har sett henne i ”Postkodmiljonären” och ”Muren” och tyckt att hon gjort bra ifrån sig där. Och här vill Therese direkt understryka att hon inte varit med för att vinna en massa pengar genom att svara rätt på svåra kunskapsfrågor.

– För det första kan jag inte särskilt mycket om någonting, och för det andra anmälde jag mig till programmen för att jag ville tillföra glädje och energi – inte för själva tävlingsmomenten. Plus att det är en otroligt härlig känsla att faktiskt våga.

Bild: Jari välitalo

För så har det inte alltid varit. Therese har alltid varit glad och snacksalig, men också ganska sträng, både mot sig själv och andra – ”de där duktighetskraven, du vet.” Men när hon drabbades för MS för fem år sedan tvingades hon stanna upp och omvärdera sitt liv.

ANNONS

– Det började med att fötterna domnade bort. De där domningarna spred sig sedan uppåt i kroppen, och då såg min vårdcentral till att jag fick göra en utredning. Efter tre dagar fick jag diagnosen. Det var rätt skrämmande, men från dag ett har jag fått vård i absolut världsklass, och med behandlingen jag får kan jag leva ett ganska normalt liv.

Blev isolerad under pandemin

Under pandemin blev dock Therese ganska isolerad, och det präglade hela familjens vardag. MS-medicinerna dämpade hennes immunförsvaret, och vaccinet hade inte samma effekt som på oss andra.

– Jag har fått fyra sprutor men haft corona tre gånger. Den första blev jag riktigt dålig, men kunde vara kvar hemma. Det är klart att man blir lite skräckslagen av att vara så utsatt.

Men Therese vore inte Therese om hon inte här hade tillagt att ”men tack vare att jag blev så isolerad, tittade jag mycket på tv – och bestämde mig för att anmäla mig till Postkodlotteriet och Muren.”

– Som alltså har tagit mig till ”1 mot Sverige”! Det ska bli riktigt kul, för jag gillar verkligen själva grundidén. Det är en ren game show, med spontana programledare och lite populärvetenskap upptill.

Hur svårt är det att hålla en hink med vatten medan man åker i en berg och dalbana?
Hur svårt är det att hålla en hink med vatten medan man åker i en berg och dalbana? Bild: Mastiff

Programmet sänds alltså direkt i SVT1 klockan 20 på fredag, och Therese har inga stora förhoppningar om att vinna pengar – sina livlinor till trots.

ANNONS

– Man får ha med sig två kompisar, och jag har valt Mårten och Maria, båda jurister. Men de är där för att tillföra humor och hån – de kommer att göra allt de kan för att psyka mig, haha. Sen utser produktionen två kändisar, men vilka de blir vet jag inte alls, säger Therese som dock hoppas på Halmstad.

– Jaaa, ni måste gå in på appen och gissa på experimenten! Det funkar ju så att jag kan få statistik över hur folk i min hemstad röstar och sedan anpassa mina uppskattningar efter det. Och jag är helt säker på att det blir riktigt smarta svar härifrån!

Att drabbas av en allvarlig sjukdom gör att du omvärderar mycket i ditt liv.

Innan Therese virvlar vidare (hon är på väg ut för att köpa kläder till sändningen) blir hon allvarlig och säger att hon troligtvis inte hade varit med i något av de tre tv-programmen innan hon blev sjuk.

– Att drabbas av en allvarlig sjukdom gör att du omvärderar mycket i ditt liv. För mig innebar det att jag började leva lite mer aktivt – bara en sån sak som att jag är spinningledare sedan i våras! Men framför allt har jag bestämt mig för att säga ja, att göra roliga saker, att testa. Och det finns mycket värre saker i världen än att förlora mot hela Sverige i direktsänd tv!

ANNONS
Therese Ahrling
Therese Ahrling Bild: Jari välitalo

Therese Ahrling

Ålder: 39 år, fyller 40 i november.

Bor: Lägenhet på Nissastrand och har sommarstuga i Steninge.

Familj: Maken Daniel och tolvårige sonen Filip. Samt hunden Dagny och katten Ester. ”I vår familj är det djuren som styr – vill Ester leka med ett snöre halv fem på natten så får det bli så. Vi älskar våra djur, även om lilla Ester har varit på väg ut på Blocket några gånger, haha.”

Gör: Jurist.

Intressen: Motion och hälsa (är spinningledare på Friskis&Svettis), mat och dryck, sång och musik. ”Och så djuren, förstås.”

Vinstpengar från tv hittills: ”Jag vann 75 000 på Postkodmiljonären, men det är högst oklart vad pengarna ska användas till. Jag är adopterad från Sydkorea och skulle vilja ta med mig min son dit, men han vill hellre åka till Liverpool och se på fotboll. Men nu kanske vi får använda pengarna till att betala elräkningarna i sommarhuset i Steninge…”.

1 mot Sverige

”1 mot Sverige” är en direktsänd frågesport på SVT, som handlar om att gissa utfallet på spektakulära experiment. Alla kan vara med och tävla live via DUO-appen och hela Sverige tävlar som ett lag. ”Vem vinner – den ensamma tävlande i studion eller lag Sverige?” Programledare är Babben Larsson och hon har två sidekicks: Erik Ekstrand och Farah Abadi.

Läs mer:

ANNONS