Storsatsning på Slottet ska locka både turister och Halmstadbor

I sommar slår Halmstads slott upp portarna för allmänheten. Kultur, idrott, hemslöjd och historia samlas i nya gamla lokaler för att möta intresset från både Halmstadborna och utländska turister.

ANNONS
LocationHalmstad||

I Halmstad finns det många eldsjälar i olika föreningar, och mycket att visa upp. Men var nånstans? Den frågan kan snart besvaras med: Halmstad slott. Från och med den 1 juni flyttar tre aktörer in och samtidigt öppnas delar av byggnaden upp för allmänheten, berättar kulturchef Ola Magnusson:

– Det publika intresset för Halmstad slott har länge varit stort. Vi har också känt att det finns ett stort intresse för Halmstads historia och kulturhistoria. För några år sedan knackade några föreningar på dörren och hade behov av lokaler. Då såg vi en stor potential att göra nånting tillsammans.

De som nu flyttar in är Halmstads idrottshistoriska förening, Halmstads hemslöjdsförening och Föreningen Gamla Halmstad. Sven Johansson är ordförande för den sistnämnda, och han grunnade på de här planerna redan 2019.

ANNONS

– Stena line höll då på att flytta sin färjelinje från Varberg till Halmstad. Då tänkte vi att det behöver göras något för att locka de danska turisterna till Halmtad city. Vad hade då passat bättre än att göra nåt på Halmstad slott, som alla vill besöka – och som dessutom är byggt av en dansk kung.

En pandemi kom emellan, men nu kan planerna förverkligas. Med ingång från både borggården och Nissan-hållet ska man nu flytta in i flera rum och korridorer, och mer ska det bli. Ytterligare två ytor i källaren ska användas, men de restaureras just nu efter fuktskador. Här ska man visa upp den stora stadsmodell som idag finns inlåst i Rådhuset. Man ska även anordna stadsvandringar som startar vid Slottet.

Idrottsmuseum flyttar

Halmstads Idrottshistoriska förening har redan i dag ett museum i Arenan, men de ser fram emot att nu flytta till bättre och mer centrala lokaler, enligt ordförande Ulla Winblad:

– Vi har en samling som vi gärna vill att fler ska få ta del av. Det är den ena vinsten. Den andra är att vi tre föreningar faktiskt har ett gemensamt intresse, och det är kulturarvet. Att vi då får en chans att samverka och hitta lösningar, det är jag säker på kommer att gynna både Halmstadbor och turister. Det blir kultur på slottet, eller som vi vitsar till det: en kul tur på slottet!

ANNONS
Sven Johansson (Gamla Halmstad), Harriet Axelsson (Halmstads hemslöjdsförening) och Ulla Winblad (Halmstads idrottshistoriska förening) är alla ordföranden i sina respektive föreningar och ser nu fram emot att flytta in på Slottet.
Sven Johansson (Gamla Halmstad), Harriet Axelsson (Halmstads hemslöjdsförening) och Ulla Winblad (Halmstads idrottshistoriska förening) är alla ordföranden i sina respektive föreningar och ser nu fram emot att flytta in på Slottet. Bild: Denise Melin Sant

Hemslöjd populärt

För Hemslöjdsföreningen blir det nu bättre möjligheter att presentera sina färdigheter, både i hårda och mjuka material. Bland annat vill man visa upp stickningarna med traditionella halländska bingemönster.

– Det är en stickboom i hela Europa, säger ordförande Harriet Axelsson. Folk är jätteintresserade av mönsterstickning och det är riktigt roligt. Sedan blev vi tillfrågade om att vara med i det här celebra sällskapet.

Lokalerna ska kunna anpassas till olika teman. Vid öppningen den 1 juni ska man fokusera på Halmstads nöjesliv, och senare i sommar blir det pompa och ståt när kungaparet är på eriksgata.

– Jag ser fram emot kungabesöket i augusti, säger Harriet. Vår förening var väldigt rojalistisk och det var inte nån kung som inte drabbades av nån tröja, mössa eller sockor som var stickade i binge. När kungen kommer ska vår skyltdocka ha en likadan poncho på sig som drottning Silvia fick vid förra kungabesöket. Det är samma stickare som har gjort båda.

Satsningen ska bli permanent. Kommunen upplåter rummen till föreningarna, men hyr dem av länsstyrelsen. Deras högsta företrädare är landshövdingen Brittis Benzler, som även hon ser fram emot det hela.

– Föreningarna kommer att berika slottet – vi är väldigt glada över att man nu flyttar in. Jag är så jätteglad att jag får nya grannar!

ANNONS
Landshövding Brittis Benzler (till vänster) välkomnar sina nya grannar in på slottet:  ”Jag är så jätteglad att jag får nya grannar!”
Landshövding Brittis Benzler (till vänster) välkomnar sina nya grannar in på slottet: ”Jag är så jätteglad att jag får nya grannar!” Bild: Denise Melin Sant
ANNONS