Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På slottet finns tomma lokaler som enkelt skulle kunna användas för att skapa ett lokalhistoriskt center med både permanenta och tillfälliga utställningar. Bild: Jörgen Alström
På slottet finns tomma lokaler som enkelt skulle kunna användas för att skapa ett lokalhistoriskt center med både permanenta och tillfälliga utställningar. Bild: Jörgen Alström

"Vi behöver locka in danska besökare till Halmstads centrum"

Vi anser att den nya färjeförbindelse mellan Halmstad och Grenå kommer att erbjuda stora möjligheter att utveckla turismen i vår hemstad. Men det behövs mer, vi behöver locka in besökarna till Halmstads centrum. Det skriver Sven Johansson och Anders Bergenek.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Om några månader öppnar en färjeförbindelse till Grenå. Lättillgängligt från Grenå ligger Århus en stad med 1,2 miljoner invånare. Århus kommer troligen att bli Halmstadbornas stora turistmål nästa sommar.

Vad har Halmstad att locka besökare från Århus med? Vi anser att den nya färjeförbindelsen kommer att erbjuda stora möjligheter att utveckla turismen i vår hemstad. Vår ambition bör vara att Halmstad ska bli en lika viktig destination för danska besökare som Århus kommer att vara för svenska. Halmstad mycket att erbjuda men en viktig komponent saknas. Vi har inget lokalhistoriskt center.

Shopping som är billig för danskar med tanke på den låga kronkursen, kommer säkert att locka. Tyvärr ligger den i dag till största delen utanför Halmstads centrum. Vi kommer att ha ett nyrenoverat konstmuseum som tillsammans med Mjällby konstmuseum tillfredsställer den konstintresserade på ett bra sätt. Vi har våra fina havsbad på sommaren. Tylöhus är ett spa-hotell av högsta klass. Här finns många fina golfbanor. Naturen, skogarna och vår allemansrätt som kommer också att locka. Allt detta ligger dock utanför centrum.

Det behövs något mer, vi behöver locka in besökarna till Halmstads centrum. Föreningen Gamla Halmstad menar att det kan vi göra genom att lyfta fram stadens historia och vårt gemensamma kulturarv med Danmark.

Vi är övertygade om att vårt slott, byggt av Christian IV, erbjuder stora möjligheter om vi vill locka danska turister. Dessutom ligger det i centrum. Här finns i dag tomma lokaler som enkelt skulle kunna användas för att skapa ett lokalhistoriskt center med både permanenta och tillfälliga utställningar.

Här kan Halmstad visa upp sin intressanta svensk–danska historia men också den senare utvecklingen. Även bland Halmstadbor är det lokalhistoriska intresset stort. Ett sådan här idé passar väl in det kulturprogram för Halmstad kommun som antogs av kulturnämnden i juni i år. Den skulle också ligga helt i linje med det pågående arbetet att vinna utmärkelsen ”Årets stadskärna”.

Vi är många som kan samverka kring ett lokalhistoriskt center. Föreningen Gamla Halmstad har naturligtvis ett stort intresse. Det bör också Halmstads kommun och dess destinationsbolag ha. Högskolan, Hallands kulturhistoriska museum och konstmuseum, Museiföreningen, Länsstyrelsen och Högskolan är andra som kan bidra till att en sådan här idé förverkligas. Troligen kan även vår nya färjeoperatör Stena Line vara intresserade att stödja ett sådant arbete.

Vi föreslår att de berörda aktörerna sätter sig tillsammans och hjälps åt att på det här sättet utveckla Halmstad som en attraktiv destination för danska turister bland annat från Århus. Det skulle gynna den lokala besöksnäringen och säkert även Halmstadborna själva.

Det är en chans som var stad bör ta nu när Stena Line inleder färjetrafik mellan Halmstad och Grenå. 2020 kan bli ett riktigt roligt år!

Sven Johansson

Anders Bergenek

Föreningen Gamla Halmstad