Per Gessle och Tommie Haglund skriver musik ihop – ”En fest för hjärna och hjärta”, tycker Gessle

Pop är pop, och klassiskt är klassiskt – och aldrig mötas de två. Men nu händer det faktiskt i Halmstad, när Per Gessle och Tommie Haglund skriver musik tillsammans. Resultatet är ”Making something out of nothing”, en låt som kommer att stå på repertoaren när coronan tillåter ännu en upplaga av Tommie Haglund Festival.

ANNONS
LocationHalmstad, Tylösand||

Per Gessle har skrivit texten, och Tommie Haglund har komponerat musiken till ”Making something out of nothing”, ett musikstycke som vuxit fram under hösten i ett spännande och ovanligt samarbete.

– Låten handlar om att bli äldre och blicka tillbaka på sitt liv och de val man gjort – var de rätt eller var de fel? säger Tommie Haglund, utan att ge något bestämt svar på frågan.

För några veckor sedan insåg vi att det inte är möjligt att hålla ett så stort evenemang redan till våren.

Vi träffas i Kronobränneriet på Söder i Halmstad en grå decemberdag. Där har Lars Nordin sin ateljé och han förklarar att han är ”bollplank och kreatör” i det här projektet, som alltså inte bara omfattar ett musikstycke, utan en hel festival – den tredje upplagan av Tommie Haglund Festival (se faktaruta). På plats är också Anders Wilhelmsson, till vardags organist i S:t Nikolai kyrka, här producent. Tillsammans plockar de fram det reklammaterial som ska användas i marknadsföringen – och där de nu kommer att få ändra året från 2021 till 2022.

ANNONS

– Vi har jobbat som sjutton, men för några veckor sedan insåg vi att det inte är möjligt att hålla ett så stort evenemang redan till våren. Allt är för osäkert, konstaterar Lars Nordin.

Parallella universum men ändå samma botten

Att Per Gessle kom in i bilden var för att både han och Tommie Haglund kände att de ville prova något nytt.

– Det känns viktigare än någonsin att visa att vi alla kan mötas, även om vi verkar på olika arenor. Per och jag har levt i parallella universum musikaliskt, men vi har samma botten, säger Tommie Haglund och Lars Nordin inflikar:

– Det är lite roligt, ni är båda Halmstadbor och födda med två dagars mellanrum, Per den 12 januari 1959 och du, Tommie, den 15:e. Och ni har båda har gjort en makalös internationell karriär inom er respektive genre.

Bild: Lars Nordin

”Det var nästan kusligt hur väl den passade”

Det var vid en ”brakmiddag i somras på Hotel Tylösand” som de spikade upplägget: Per skulle skriva texten och Tommie musiken till ett klassiskt musikstycke. Därmed inte sagt att allt gick som på räls; den första text Per skickade till Tommie ”stämde liksom inte.”

– Desto häftigare var det när jag, nästan omgående, fick en ny text som bara flöt in i min musik. Det var nästan kusligt hur väl den passade.

ANNONS

Nu finns den alltså, ”Making something out of nothing”, och det är dessutom klart vem som ska sjunga den, både på festivalen 2022 och på en planerad skivinspelning, tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm: Emmi Christensson.

– Hon har en helt fantastisk röst, och har bland annat spelat huvudrollen i The Phantom of the Opera i London, säger Lars Nordin och Anders Wilhelmsson tillägger:

– Det känns extra roligt, eftersom även hon är hallänning. Förutom att hon är uppvuxen i Vessigebro utanför Falkenberg, har hon gått på Sturegymnasiet i Halmstad.

Sju konserter på tre dagar i tre lokaler

Tommie Haglund Festival 2022 kan också sammanfattas i ett antal fakta: Sju konserter på tre dagar i tre olika lokaler: Kulturhuset Najaden, Slottet och S:t Nikolai kyrka. Totalt kommer 240 personer att framträda och det blir orkestermusik, kammarmusik, körsång och soloframträdanden. Upptill det blir det workshops, teater och panelsamtal.

– Vi hade bokat Århus symfoniorkester med 80 musiker till 2021, men de är redan upptagna i april 2022. Så nu funderar vi på Bogotas symfoniorkester, som anses vara en av de mest framstående i Sydamerika, säger Tommie Haglund och Anders Wilhelmsson och tillägger:

– I ett sådant här projekt är det också jätteviktigt att få med ungdomar, och vi har redan startat ett samarbete med Sturegymnasiets musikinriktning.

ANNONS

Sms från Gessle: ”Låter fantastiskt, Tommie”

Men vad tycker då Per Gessle om att plötsligt befinna sig i ett sammanhang där det är den moderna klassiska musiken som står i centrum? Jodå, han är synnerligen taggad. Via ett sms, som han skickade till Tommie Haglund för ett par veckor sedan, får vi en känsla för hur popkungen ser på det hela:

”Hallå i blåsten. Lyssnat nu. Låter fantastiskt, Tommie. Man reser i tiden och hamnar ibland vilandes i gamla svartvita 40-tals filmer, ibland i Bacharach-romantiken men oftast i din egen härliga musikaliska regnbåge. En fest för hjärna och hjärta.”

Fotnot: Förutom Tommie Haglund, Lars Nordin och Anders Wilhelmsson ingår även dirigenten Joachim Gustafsson i den grupp som jobbar med Tommie Haglund Festival 2022, där Joachim har uppdraget som konstnärlig ledare.

Bild: Jari Välitalo

Tommie Haglund & Tommie Haglund Festival

Tonsättaren Tommie Haglund, uppvuxen i Kalmar men Halmstadbo sedan 1978, har komponerat verk på beställning från bland annat Wien, London, USA och Sveriges Radio, och hans musik spelas ofta utomlands.

2014 fick han Nordens största tonsättarpris, Kungliga musikaliska akademiens stora Christ Johnsonpris, och 2019 stod han i centrum för Konserthuset Stockholms Tonsättarweekend. Vid invigningskonserten uruppfördes en nykomponerad symfoni, ett beställningsverk av Kungliga Filharmonikerna.

2016 hölls den första upplagan av Tommie Haglund Festival i Halmstad, och den följdes av ännu en 2018 – då i samband med att Kulturhuset Najaden invigdes. På grund av coronapandemin dröjer det dock till 2022 innan den tredje festivalen kan hållas. Det är Svenska kyrkan, Halmstads kommun och Region Halland som arrangerar festivalen.

Våren 2021 släpps boken ”Ögonblickets oändlighet, om Tommie Haglunds liv och musik”. Författare är den amerikanske musikvetaren och antropologen Aram Yardumian, som i sitt arbete med boken har följt Tommie under fyra års tid.

ANNONS