Garbo-fantasten Lars Nordins samling ligger till grund för utställningen "Bilden av Garbo".
Garbo-fantasten Lars Nordins samling ligger till grund för utställningen "Bilden av Garbo".

Gudomlig Garbo på Fotografiska

26 år efter sin död fortsätter Greta Garbo att trollbinda oss. Nu öppnar en utställning tillägnad "den gudomliga" på Fotografiska i Stockholm med aldrig tidigare visade bilder.

ANNONS
|

Den tidigare reklammannen Lars Nordin har samlat på material som rör Greta Garbo i 20 års tid. Han har gjort det med ett så glödande engagemang att han i dag kan ståta med en av världens främsta samlingar.

Bildskatt

Utställningen "Bilden av Garbo" omfattar mängder med studioporträtt, böcker, samlarbilder och filmaffischer från Lars Nordins gömmor. Själv är han själaglad över att allmänheten nu får ta del av hans bildskatt.

- Det känns fantastiskt. Jag går omkring där hemma och bläddrar bland mina grejer, men det är först i och med detta som jag får en helhetsbild. Därför känns det också som ett bokslut, säger Lars Nordin som nu planerar att göra sig av med samlingen.

ANNONS

- Jag ger mig innan samlandet utvecklas till en sjukdom. Drömmen är att ett koncepthotell i Los Angeles tar över samlingen.

Utställningen omfattar ett antal fotografier som aldrig tidigare har visats, däribland en skolbild på en 9-årig och mycket allvarsam Greta.

- Den är från 1914 och tillhör de mest unika bilderna i samlingen. Det finns även ett klassfoto där man ser ett gäng snorungar. Och så mitt i bland dem står en flicka med en vit blomma i håret. Det är Garbo. Redan där anar man hennes unika utstrålning, säger Lars Nordin.

Det mest mytologiskt laddade föremålet i utställningen är Greta Garbos autograf.

- Fast det är faktiskt en replika. Originalet ligger hemma i mitt kassaskåp, påpekar Lars Nordin.

ANNONS

"Stackars Tage"

Enligt bedömare är Garbos och Adolf Hitlers namnteckningar de mest svåråtkomliga 1900-talsautograferna. Filmstjärnan var ytterst restriktiv med autografer. När hon skrev brev till vänner avslutade hon hellre med en fantasifull pseudonym än en namnteckning.

- Ibland skrev hon Gurra. När hon tyckte synd om sig själv och hade svårt att uthärda tillvaron i Hollywood kunde det bli Stackars Tage. Det var som ett kodspråk, säger Lars Nordin.

Just hans dyrgrip skrev Greta Garbo med gåspenna till sin gamla småskolefröken Judith Rönnell som hon högaktade och höll kontakten med genom åren.

På utställningen finns ett antal hypnotiskt vackra publicitetsbilder. Men här finns också en monter med paparazzibilder som visar en mörkare sida av hennes liv. Där är Garbos blick ofta påtagligt plågad.

Mytbildning

Pauline Benthede, utställningsproducent på Fotografiska, säger att man valt att placera dessa fotografier i en monter för att inte upphöja dem till verk.

- Men vi inkluderar dem eftersom de visar hur jagad hon var. De utgör en viktig del i mytbildningen kring henne.

ANNONS

Fakta: Greta Garbo

  1. Född: 1905 på Södermalm i Stockholm som Greta Gustafsson. Hon dog 1990 i New York men ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.
  2. Bakgrund: Kom in som 17-åring på Dramatens scenskola efter att ha jobbat som expedit och fotomodell.
  3. Genombrott: Upptäcktes av regissören Mauritz Stiller som gav henne en roll i "Gösta Berlings saga" 1924. Två år senare gjorde den amerikanska stumfilmen "Virveln" henne till en internationell stjärna. Hon etablerade sig snabbt som en av Hollywoods största och mest välbetalda skådespelare. Fiaskot "Tvillingarna" blev hennes sista film 1941. Hon hade då medverkat i 28 filmer och nominerats till tre Oscars.
  4. Privatliv: Garbo avskydde offentligheten och föredrog ett stilla liv i ensamhet. Hennes skygghet har bidragit till en stark mytbildning. Hon skrev inga autografer och svarade aldrig på beundrarbrev. Under en period fick hon 15000 brev i veckan, men samtliga brändes oöppnade. 1964 fick hon en hedersoscar men vägrade närvara på galan. När hon dog 84 år gammal i New York var hon ogift och hade inga barn.

ANNONS