”Musikscener är en bristvara i Halmstad”

Har musiken tystnat i Halmstad? I så fall är inte coronapandemin den enda skyldiga. Flera nöjesställen har stängt igen och det är snarare en brist på scener än på musik.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Ljudet av Halmstad är mer än somriga toner från Gyllene Tider. Tidigare har musiken strömmat från populära lokaler men under de senaste åren har musik- och nöjesscenerna blivit färre och färre.

Förra året skrev HP om att musiken tystnat på båda sidorna om Nissan när både Kajskulet och Tillsammans lade ned. I år har vi nåtts av nyheten att Roots i Norre port inte kommer tillbaka och att Halmstad Live förlorat sitt serveringstillstånd.

– Jag skulle säga att nöjes- och musikscenen i Halmstad tyvärr inte mår så himla bra, säger John-Wilhelm Pahlm som är ordförande för nätverket Live Halland och driver Rotundan i Norre katts park.

ANNONS

LÄS MER:Restaurangen Roots i Norre port lägger ned

LÄS MER:Halmstad live får inte fortsätta att servera alkohol

”Alla förlorar på det”

Även om man glömmer bort coronapandemin för en stund tycker John-Wilhelm Pahlm att Halmstads musikscen är dyster. På frågan om vilka ställen som erbjuder livemusik som fortfarande finns kvar måste han tänka efter en stund innan han kommer fram till att det främst är restauranger och barer med en liten publikkapacitet. Han tror att bristen på bra lokaler och svårigheten i att bli tagen på allvar som arrangör gör det svårt att driva en kulturscen i Halmstad.

– Det är alltid en förlust när ett ställe som vill göra konserter stänger ner. Vi behöver mer av den varan för det är en bristvara i Halmstad. Framförallt inom den privata sektorn, det är inte så kul alla gånger att gå på konsert på biblioteket och Najaden, säger han.

Vem är den stora förloraren när musikställen försvinner?

– Den stora förloraren är Halmstad som stad. Kan vi inte ha saker att göra och njuta av i staden förlorar alla på det. Vi ser också att Halmstad har ett rikt musikliv med många unga och väldigt duktiga musiker som flyttar och bosätter sig någon annan stans för att det inte finns möjlighet att leva på sin musik i Halmstad.

LÄS MER:Halmstad Live granskas av Kulturrådet – kan tvingas betala tillbaka krisstöd

Enstaka musikscener kvar

Utöver Halmstads Teater och Kulturhuset Najaden uppträder musiker på Källarkrogen Vinyl och Söderfamiljen. På somrarna brukar det även spelas på Rotundan och Hotel Tylösand. För att få en verksamhet med musik- och kultur att överleva krävs ihärdighet enligt John-Wilhelm Pahlm.

ANNONS

– Man får inte ge upp. Det tar tid att etablera kultur i Halmstad, inte minst från kommunens håll. Att bli tagen på allvar känns ibland som en väldigt lång och omöjlig resa. Men när man till slut visat att man är seriös förstår alla att man kämpar för musiklivets bästa, säger han.

Vad tycker de lokala musikprofilerna?

Amanda Aasa har tävlat i P4 Nästa Halland och i Melodifestivalen.
Amanda Aasa, sångerska från Halmstad. Har bland annat tävlat i Melodifestivalen 2020. Bild: Johan Hammerby

Amanda Aasa:

– Kultur gör en stad och ett samhälle levande. Teater, konst och musik blir bara viktigare och viktigare. På lång sikt riskerar det att bli en väldigt tråkig och död stad utan ett kulturliv.

Vad saknas i Halmstad?

– Jag tror inte nödvändigtvis att man behöver en stor scen som Halmstad Live. Jag tror på att utveckla liveupplevelsen och ompaketera den. Jag tror mer på små scener och mer intimitet.

Var ska du gå och lyssna på livemusik efter coronapandemin?

– Om ingen startar något får väl jag göra det. Folk lyssnar på musik och vill konsumera musik, det behovet kommer vara konstant. Streamingtjänster kommer inte att ersätta att lyssna på musik på plats.

Honeyburst är ett rockband från Halmstad.
Noah Söderberg Stenman sjunger och spelar gitarr i rockbandet Honeyburst tillsammans med Jonas Snäckmark, Zacharias Almquist och Gabriel Glamheden. Bandet var bokat till Sweden Rock 2020 men festivalen ställdes in. Bild: Jan Stohr

Noah Söderberg Stenman, Honeyburst:

– Det finns inga ställen att spela på så jag vet inte om jag tycker att det ens finns en musikscen i Halmstad riktigt, vi har haft betydligt fler ställen förr.

ANNONS

Vad innebär det för kulturlivet att ställen försvinner?

– Det dör ut om det inte finns ställen eller någon som tar tag i det.

Vad saknas i Halmstad?

– Ett ställa typ som Kajskjulet, jag tyckte det var ett bra koncept med en bra scen. Gärna något centralt så många kan ta del av det.

– Jag tror många tänker för stort, Halmstad är en ganska liten stad så det behöver inte vara så stora scener med stora artister. Det kan vara ett fik eller små ölställen, mer sånt tycker jag.

Xerxes Andrén är en fjärdedel av Halmstadbandet Kvartiåtta.
Xerxes Andrén, spelar trummor och sjunger i coverbandet Kvartiåtta. Bild: Julia Paulsson

Xerxes Andrén, Kvartiåtta:

– Det är skittråkigt att det inte finns särskilt många ställen kvar. Kvartiåtta som spelar 120 gigg om året spelar knappt i Halmstad och det finns en anledning till det, det finns knappt några ställen att spela på.

Vad saknas i Halmstad?

– Jag önskar att Kulturhuset fick liv igen och att kanske kommunen drev det. Det borde finnas en billigare scen att spela på.

Var ska du gå och lyssna på livemusik efter coronapandemin?

– Frågan är om jag hinner gå och lyssna, jag kommer nog spela varje dag. Kvartiåtta har aldrig varit så bokade som vi är nästa år.

Jonas Börjesson från Halmstad driver skivbolaget VÅRØ.
Jonas Börjesson som jobbar med film och video driver även skivbolaget VÅRØ och har tidigare arrangerar konserter på Tillsammans. Bild: Jari Välitalo

Jonas Börjesson:

– Att Roots stänger tycker jag är jättetråkigt, det är ett ställe som haft gratis musik. Det tror jag är bra när man har mindre etablerade artister och något som man tjänar på.

ANNONS

Vad saknas i Halmstad?

– Ett ställe med en mindre scen för oetablerade artister tycker jag att man borde ha. Något som Diesel som fanns innan, något som går att jämföra med Pustervik i Göteborg eller KB i Malmö.

Finns det ett intresse för livemusik från publiken i Halmstad?

– Det tror jag, i alla åldrar. Jag tror inte Halmstadpubliken bara vill se etablerade artister på Halmstad Live och teatern och betala 400 spänn, men vill även se de mindre oetablerade artisterna.

LÄS MER:Musiken tystnade på båda sidor Nissan

LÄS MER:Halmstadartister njöt av att få möta publik

ANNONS