Goda livet ekonomisk förening, som drivit restaurangen Roots i sju år, har fattat beslut om att avveckla verksamheten den 31 augusti.
Goda livet ekonomisk förening, som drivit restaurangen Roots i sju år, har fattat beslut om att avveckla verksamheten den 31 augusti. Bild: Johan Persson/HP Arkiv

Restaurangen Roots i Norre port lägger ned

Roots i Norre port kommer att stänga i slutet av sommaren. Det populära nöjesstället avvecklar sin verksamhet den 31 augusti.

ANNONS
|

– Det har varit fantastiskt roligt att få jobba med så många kreativa människor och det ska bli spännande att se vad som händer med lokalen. Att Halmstad behöver en fri scen är jag övertygad om. Det var därför jag höll på med Roots så länge, säger Daniel Norrman.

Han är anställd av Goda livet ekonomisk förening, som driver restaurangen i Norre port sedan sju år tillbaka.

Roots har varit en plats för mat, musik, kultur och underhållning – och då och då även nattklubb.

Beslutet att lägga ned verksamheten har växt fram under våren, berättar Björn Johansson, ombudsman på Arbetarnas bildningsförbund, ABF Halland.

ANNONS

– Vi har kört projektet i sju år och känner att det är dags att runda av, säger han.

”Populärt ställe med något för alla”

Roots är ett så kallat socialt företag vilket innebär att huvudsyftet är att arbetsträna personer som står långt från arbetsmarknaden.

– Både Roots och våra andra verksamheter har hjälpt massvis med människor som aldrig varit ute i arbetslivet. Det gläds vi åt, för det har varit det primära syftet, säger Björn Johansson och tillägger:

– Att Roots blev en populär restaurang med en speciell stämning var egentligen inte avsikten.

Kristina Norrman, ordförande i Goda livet ekonomisk förening (och biträdande verksamhetschef på ABF Halland), berättar att det känns tråkigt att lägga ned.

– Man har hört från folk att det är ett populärt ställe som behövs i Halmstad. Tanken var att skapa en trivsam och lugn mötesplats med något för alla. Så det är klart att det känns, säger hon.

Fel i hyreskontraktet

I juni 2019 rapporterade Hallandsposten att Roots framtid var hotad efter att ett fel upptäckts i hyreskontraktet med kommunen.

Enligt avtalet var ändamålet med verksamheten ”försäljning och utställning”, och kommunen krävde en bygglovsansökan om ändrad användning av lokalen i Norre port. Sedan dess har en dialog pågått mellan samhällsbyggnadskontoret och studieförbundet.

ANNONS

LÄS MER: Roots framtid är hotad – fel i hyreskontraktet

Enligt ABF har verksamheten sedan en tid haft det tufft ekonomiskt och krävt mycket arbete från alla inblandade. Att i det läget behöva ta sig igenom en bygglovsprocess, där utfallet är osäkert, blev pricken över i:et, berättar Daniel Norrman.

– Kommunen har aldrig satt sig emot att vi söker bygglov, men processen skulle ha inneburit höga kostnader i en verksamhet som redan är ansträngd, säger Daniel Norrman och tillägger att han har andra planer på gång.

Stänger efter sommaren

Den 31 augusti stänger Roots. Efter avvecklingen av verksamheten tar ABF, som står för hyreskontraktet, över lokalen.

– Vi återgår till vår traditionella verksamhet med studiecirklar. Vi har även möjlighet att använda lokalen som galleri för lokala konstnärer. Det är svårt att säga exakt vad vi kommer hitta på i dessa coronatider, säger Björn Johansson.

I och med den verksamhetsplan för hösten som ABF skickat in till kommunen finns inte längre något behov av en ansökan om ändrad användning, bekräftar Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef på Halmstads kommun.

– Det är den bedömningen vi har gjort. Den verksamhet som är i lokalen i dag är annan än den som varit där tidigare, och den behöver bygglov, säger han.

ANNONS
ANNONS