Kålle Gunnarsson kanske kan undvika konkurs

Snart avgörs det om Kålle Gunnarsson måste sätta sitt bolag Stage Fantasy i konkurs.
– Får vi inte krisstöd klarar jag mig inte, säger falkenbergaren.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Den kände regissören, manusförfattaren och musikalproducenten Kålle Gunnarsson har lånat pengar för att kunna hålla sitt stora produktionsbolag flytande fram till jul.

Men nu står det klart att coronapandemin stoppar även föreställningarna på Storan i Falkenberg för 50 personer.

– Förutom min julshow i Falkenberg och "Pippi" i Göteborg och Stockholm har vi ställt in "Schlagerabstinens", min nyårskabaré och "Dagnys döttrar". Vi har ingen verksamhet alls igång, säger Kålle och fortsätter:

– Vi vill inte leta kryphål i restriktionerna för att kunna producera föreställning. Vi har till och med ställt in teaterskolan, eftersom vi har stora grupper och svårt att alltid hålla 1,5 meters avstånd, även om undervisningen inte räknas som en allmän sammankomst.

ANNONS

Krisstöd från Kulturrådet blir avgörande

Företaget Stage Fantasy har sökt krisstöd från Kulturrådet på 2,6 miljoner kronor för inkomstbortfall på grund av pandemin och kan få max hälften. I början av december kommer svaret som blir helt avgörande för framtiden.

– Jag vill inte gå i konkurs, men bidraget är min sista livlina. Vi sökte även 522 000 kronor för att kunna coronasäkra olika verksamheter, konstaterar Kålle Gunnarsson.

Målet är att lägga företaget i vila och sedan aktivera det när restriktionerna släppts.

Samtliga anställda i Stage Fantasy är uppsagda på grund av arbetsbrist och Kålle har försökt få till en uppgörelse med facket när det gäller uppsägningstiden – eftersom han väntade in i det längsta med uppsägningarna.

– Jag är skyldig att betala löner under uppsägningstiden till sista januari och sista februari och det skulle vi ha fått in genom de små föreställningarna på Storan. De anställda har varit väldigt förstående och ville bara ha en eller två månader, men facket vägrade.

Kontorslokaler istället för hotell

Kålle Gunnarsson hyr även Falkenhus på 1 000 kvadrat via bolaget Falkenbergs Kulinariska AB.

– Det blev ju för dyrt att bygga om brandsäkerheten och få det godkänt som hotell, så vi försöker hyra ut kontorslokaler istället och har flera lediga, berättar Kålle, som blev förvånad över reglerna.

ANNONS

– Ensamkommande flyktingar fick sova över här, för då sänktes kraven, men för rika svenskar på semester var det inte godkänt. Det är skillnad på folk och folk och sådant kan jag bli vansinnig på.

Själv räknar Kålle med att ta ett så kallat vanligt jobb för att kunna överleva tills teatrarna kan öppna igen, förhoppningsvis 2021.

– Jag älskar att jobba, men måste ju kunna sluta direkt när det går att producera musikaler igen. Det måste arbetsgivaren vara beredd på. Jag tror att jag ska prata med Sia Glass, där jag jobbade i min ungdom.

Kan du inte coacha personer som ska söka högskoleutbildningar eller skriva manus inför framtiden?

– Jag brukar hjälpa elever som har varit med i mina uppsättningar, men utan att ta betalt. Manus får jag bara pengar för när det blir en produktion. Jag hade faktiskt ett manusuppdrag för Astrid Lindgren AB till en utländsk produktion, men den blev också stoppad.

Coronapandemin kan verkligen upplevas som orättvis.

– Ja, vi har ju inte gjort några dåliga produktioner eller toksatsat fel. Tvärtom, vi har jobbat otroligt hårt efter succén med "Sound of music". "Annie" sålde till och med ännu fler biljetter i början, så det var sorgligt att vi bara fick spela 3–4 helger på Intiman i Stockholm innan coronapandemin satte stopp, säger Kålle.

ANNONS

Planerad premiär på ”Annie” i september

Den uppskattade familjemusikalens nypremiär har flyttats fram flera gånger, från mars till september, december och januari.

– Nu har vi flyttat "Annie" igen, till september 2021. Produktionen finns kvar och de flesta skådespelarna vill fortsätta, men har ju inga kontrakt längre, så vi får se, säger Kålle, som yrkesmässigt har råkat ut för en mardröm.

– Allt såg så bra ut inför "Pippi på de sju haven" på sommaren i Falkenberg och jag trodde inte att pandemin skulle bli långvarig. Nu tror jag tvärtom att det kommer att ta längre tid än många tror.

LÄS MER:Kålle Gunnarsson räknar med konkurs

ANNONS