Kålle Gunnarsson räknar med konkurs

Coronapandemins restriktioner ser ut att skörda ännu ett offer.
– Jag tror inte att jag kommer att klara mig, säger Kålle Gunnarsson om sitt produktionsbolag Stage Fantasy.

ANNONS
LocationFalkenberg||

När regeringen i torsdags meddelade att gränsen på max 50 åskådare ligger kvar, oavsett teaterns storlek, gick luften ur Kålle Gunnarsson och hans anställda.

– Det blev helt tyst i rummet. Det var så overkligt. Vad gör vi nu? Vi vet ju ens om vi får köra för fullt sommaren 2021.

Kålle säger att ”Pippi”-uppsättningarna under jullovet på Intiman i Stockholm och Lisebergsteatern i Göteborg, som produceras ihop med 2entertain, var den sista livlinan för hans bolag Stage Fantasy.

”Inte några pengar kvar”

Den traditionsenliga showen ”Music of the christmas night” hemma i Falkenberg, som brukar fylla stadsteatern flera gånger om, är förstås också avblåst.

ANNONS

– Vi räknade med att kunna ta in mellan 150 och 200 personer och var beredda att trycka på startknappen för ”Pippi”. Då hade jag kunnat övervintra. Men nu har jag inte några pengar kvar. Helt ärligt. Det är kört, suckar den 45-årige företagsledaren efter att ha varit domaren i Villa Littorins talangtävling för 40-plussare.

Stage Fantasy och 2entertain förlorade stora belopp när coronarestriktionerna tvingade musikalen "Annie" på Intiman att ta paus.

– Det är flera miljoner kronor i pre-production, som vi inte hann spela in, avslöjar Kålle.

Alla anställda är uppsagda

2015–2019 ökade antalet anställda i Stage Fantasy från tolv till 18 stycken, men bara sex av dem är fast anställda. Omsättningen ökade samma år från 8,3 till 12,7 miljoner kronor.

– Nu har jag fått säga upp alla anställda. Jag förhandlar med facket om uppsägningstiden eftersom jag inte kan betala lönerna, säger Kålle.

När coronapandemin bröt ut i våras fanns en ekonomisk buffert och Kålle Gunnarsson behöll sina anställda eftersom han räknade med att kunna göra en stor sommarföreställning. I efterhand visade det sig vara fel beslut.

– Jag kan inte söka så mycket stödbidrag, på grund av kriterierna. Mina artister fakturerar ju från sina egna bolag, så det räknas inte som en lönekostnad.

ANNONS

Storan ser ut att klara sig

Lars-Åke ”Kålle” Gunnarsson är regissören, manusförfattaren, kostymören, producenten och musikalartisten från Slöinge som har blivit störst i Sverige på familjeunderhållning med Astrid Lindgrens figurer och berättelser.

I Falkenberg har han samtidigt som traditionen med sommarföreställningar i teatergläntan byggt upp Storans teaterskola i den tidigare biografen. Där bedrivs undervisning och sätts upp shower.

– Teater Storan AB, som jag har ihop med Linda Karlsson, riskerar inte konkurs, trots att uthyrningen och föreställningarna har minskat. Vi klarar oss precis, tack vare att banken låter oss ha lånet amorteringsfritt under pandemin.

Orättvisa coronaregler

Kålle har respekt för åtgärderna för att minska smittspridningen, men reagerar över att reglerna inte är konsekventa.

– Det vi inte accepterar är orättvisorna. Vi kan spärra av rader på teatrarna och styra in folk på ett coronasäkert sätt och det känns konstigt att inte få förtroendet, när det tillåts i flygplan, köpcentrum och restauranger, säger Kålle Gunnarsson och fortsätter:

– Det är inte logiskt. Smittan sprids ju inte mer på en teater. Pandemin kan pågå länge, så vi måste ta fram strukturer för hur vi ska hantera allt. Om vi fortsätter att stänga ner kommer inte branschen att klara sig. Hoppas regeringen förstår att det måste finnas privatteater också.

Vad tänker du göra nu?

ANNONS

– Jag har alltid varit en fighter, men nu orkar jag inte vara positiv längre. Går jag i konkurs får jag nog göra något helt annat. Jag är inte rädd för att jobba. Jag får väl ställa mig i en grill och sälja korv. Det har jag gjort förut, säger Kålle.

ANNONS