Kathinka Lindhe om sin släkting Sixten Sparre: ”Han var en kallblodig mördare”

Nu släpper Kathinka Lindhe från Halmstad boken om Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan. Det är den krassa sanningen om en bedräglig herre av adlig börd – som dessutom var Kathinkas farmors far.

ANNONS
|

Vi är många som har nynnat skillingtrycket om Sixten Sparre och Elvira Madigan, ”Sorgeliga saker hända, än i våra dar minsann…”. Låt oss börja med huvuddragen i historien: Sommaren 1889 rymmer den 35-årige löjtnanten Sixten Sparre, gift och far till två små barn, med den 21-åriga cirkusartisten Elvira Madigan. De lever tillsammans på ett hotell i danska Svendborg i fem veckor, men när ägaren vill ha betalt för vistelsen ger de sig av. En knapp vecka senare hittas de döda i en skogsglänta på ön Tåsinge i samma trakt.

– Sixten hade först skjutit Elvira i tinningen, sedan lagt henne fint tillrätta innan han satte sig intill och stoppade pistolen i munnen, berättar Kathinka Lindhe som har ägnat tre år åt boken ”Vacker var han, utav börd. Sixten Sparre – mannen som mördade Elvira Madigan”.

ANNONS

Kärlekshistorien som var ett morddrama

Hon har läst tidningar, brev och polisrapporter, besökt kyrkogårdar, arkiv och museer, pratat med släktingar, forskare och författare. Bit för bit har hon lagt pusslet om det sensationella dramat och kommit fram till en annan sanning än den officiella.

– Det finns så oerhört mycket myter och falska uppgifter kring Sixten och Elvira. Man har så gärna velat skapa bilden av den där vidunderliga kärlekshistorien, om mannen av börd och kvinnan av folket som lämnade allt för att få vara tillsammans. Men så var det ju inte, konstaterar Kathinka Lindhe och fortsätter:

– När de lämnade Sverige hade Elvira tagit med sig allt hon ägde. Sixten hade en liten nattväska med ytterst få saker. Men han hade med sig en revolver och en låda patroner. Han visste givetvis att de inte skulle resa till Paris och leva ett liv i sus och dus.Och han hade nog inte berättat för Elvira – som var en Europas bästa lindansöser som hade kunnat få jobb på vilken ansedd cirkus som helst – att han hade enorma skulder och en hop fordringsägare efter sig.

Men han hade med sig en revolver och en låda patroner. Han visste givetvis att de inte skulle resa till Paris…

Kathinka är alltså helt övertygad om att hennes farmors far kallblodigt mördade sin unga älskarinna, och att det inte var en självmordspakt. Hon var på väg ut i världen – hans plan var att lämna den. Och inte bara det: han skulle göra det på ett sätt som gjorde honom odödlig.

ANNONS

Den föresatsen lyckades han med – legenden om Sixten Sparre och Elvira Madigan har levt vidare i alla år. 1967 gjorde Bo Widerberg en film om paret, och i samband med det nämnde Kathinkas pappa för första gången den stora familjehemligheten:

– Det var enormt mycket skriverier om filmen – dels för att den var i färg, dels för att den undersköna Pia Degermark spelade Elvira – och pappa kände nog att han var tvungen att berätta. Så en dag fällde han ner tidningen där han satt i sin fåtölj, tittade mig och min syster stint i ögonen och sa: ”Bara så ni vet, Sixten Sparre var min morfar. Men nu pratar vi inte mer om det.”

Hittade linneservetter med Luitgards initialer

Där hade det kunnat sluta, om det inte var för skilsmässan som Kathinka gick igenom i slutet av 1990-talet. Hon stod på vinden i huset hemma i Halmstad och rensade ut alla exmakens saker. Av en slump hittade hon en låda med en linneservetter med monogrammet L.A. Initialerna stod för Luitgard Adlercreutz, hennes farmors mors flicknamn.

– Precis som jag hade hon blivit bedragen, och den känsla av samhörighet som jag kände när tiden liksom upphörde, är svår att förklara.

Men den resulterade hur som helst i en bok – som bibliotekarie och journalist har Kathinka nära till orden – som släpptes 2014.

ANNONS

– Jag ville ge min farmors mor upprättelse. Myten sa att Sixten lämnade henne för att hon var en gnällig hustru, som kvävde sin levnadsglada man. Inget kunde vara mer fel. Hon var omtänksam och snäll, men tyvärr också väldigt godtrogen. Därför kom det som en chock när det efter Sixtens död kom fram att han hade skulder på över en miljon i dagens penningvärde – pengar som kom från hennes familj. Och kan du tänka dig, han hade till och med tömt barnens bankkonton!

Efter sin första bok fick Kathinka kontakt med flera okända släktingar, och en av dem visade sig ha en samling brev, bland annat de som Luitgard, som också kallades Lycka, skrev till sin bror och svägerska när den stora skandalen var ett faktum.

– Fattar du vilken grej att med hennes egna ord få läsa hur hon upplevde det hela? säger Kathinka och citerar ur ett av breven: ”Ännu är det mig en gåta hur Sixten har kunnat handla som han har gjort”.

Just den frågan – hur kunde han? – har varit det som fått Kathinka Lindhe att forska vidare i den förgångna. Och i den nya boken finns i alla fall konturerna till ett svar:

ANNONS

– Till sin natur var Sixten en romantisk drömmare, som skrev dikter och sångtexter. Han var också mycket påverkad av tidens anda, där det ansågs fint att bli ”omsjungen efter sin död”. Dessutom var han en bortskämd festprisse som hade smak för det goda livet – som ju blev en utopi när förmögenheten försvann.

Djupdykningen i den egna släkthistorien har bland annat tagit Kathinka till Bjärka-Säby slott i Östergötland, där Sixten bodde under sin uppväxt. Det är numera ett bed & breakfast, och det var speciellt att checka in i samma hus där hennes farmors far lekte som liten.

– Vi fick ett rum på andra våningen och det kan ha varit barnkammaren, eftersom det var barnsäkrat med tunna järngaller för fönstren.

Kathinka vid Sixten Sparres och Elvira Madigans grav på den danska ön Tåsingen.
Kathinka vid Sixten Sparres och Elvira Madigans grav på den danska ön Tåsingen. Bild: Privat

Häromdagen räknade hon också ut att hon fått 22 nya vänner i Danmark, där hon hållit ett tiotal föredrag, framför allt på Tåsinge. Ön har blivit en turistmagnet, med ett stort gravmonument över Sixten och Elvira (som enligt församlingen besöks av 30 000 personer om året…). Vad gäller föreläsningar i Sverige är hon uppe i över 50.

– Det är ofta knökfullt och folk är så entusiastiska! Visst är det märkligt hur en sak som hände för 130 år sedan fortfarande kan intressera människor? Men kanske är det för att den innehåller så många klassiska ”Hollywood- ingredienser”: kärlek, svek, död, skönhet, skandaler, girighet, klasskrockar, säger Kathinka som önskar att hon hade kunnat få svar även på de frågor som inte går att besvara.

ANNONS

– Jag undrar verkligen vad Sixten och Elvira sa till varandra de där sista dagarna, när pengarna var slut och de bokstavligen levde i – och av – skogen. De sov två nätter på ett regnskydd, hade inget att äta och inget att dricka. Hur mycket fanns kvar av den vidunderliga kärleken då?

Kathinka Lindhe

Ålder: 70 år.

Bor: Gammal villa på Väster i Halmstad. Uppvuxen i Malmö.

Familj: Sambon Roland Andreasson, tre barn och två barnbarn.

Gör: Mångsysslande pensionär som håller föredrag och gör radioinslag.

Har gjort tidigare: Bibliotekarie och journalist på Radio Halland och Utbildningsradion.

Aktuell: Med boken "Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan" (Ekström&Garay, 2020). Släpps den 18 januari som bok och ljudbok.

Tidigare utgivning: "Sorgeliga saker hände: Elvira Madigan, Sixten och mig" (Utblick Media, 2014).

Om rötter: ”Ger perspektiv på det egna livet.”

Om släkten: ”Brokig, allt från inhyseshjon till grevar.”

Om släktforskning: ”DNA-topsning intresserar mig inte, men jag kan ägna månader och år åt att gräva i arkiv.”

ANNONS