En film om att söka en okänd moder

”Moder okänd”. Så heter den film som i morgon visas på Stadsbiblioteket i Halmstad. Det är en rörande historia om en mor och en son som aldrig fick mötas – men som ständigt saknade varandra.

ANNONS
|

Filmen visas som en del i Släktforskningens dag och är gjord av Kathinka Lindhe, som hoppas att den kan fungera som inspiration.

– Det är många som, när föräldrarna har gått bort, står där med en massa lådor med osorterat material. Ofta hamnar de i någon garderob, men egentligen är de ju en skatt som det är ganska lätt att levandegöra med dagens moderna teknik, säger hon.

I det här fallet handlar det om Stig Spångfors (född Svensson) från Halmstad. Hans biologiska mor kom från Malmö, men då hon blev gravid som 20-åring fick hon resa till Halmstad och lämna bort sonen till ett par som hade mist två egna barn, Alma och Carl Alfred Svensson. Stig fick växa upp i ett kärleksfullt hem, men i hela sitt liv sökte han efter sin mor – som han aldrig lyckades finna.

ANNONS

Det gjorde dock hans dotter Kerstin Sandberg, som tillsammans med sina vänner i Hallands släktforskarförening gått igenom lådorna som Stig lämnade efter sig när han gick bort 2003. Det visade sig att hans biologiska mor hade skrivit brev till sin son de första åren av hans liv, men inte undertecknat dem med sitt riktiga namn, utan med något kärleksfullt såsom, ”Stigs lilla mamma”. Och försändelserna från familjen Svensson tillbaka skulle adresseras till ”Fröken Elsa” och upphämtades i kiosken vid Savoy i Malmö.

– Hon skickade också paket till Stig, och på en av fraktsedlarna hade hon uppgivit sin korrekta adress. Den noteringen hittade vi och på så vis kunde Kerstin till slut följa sin farmor i spåren, berättar Kathinka Lindhe.

Stigs mor hette inte Elsa, utan Derly Norberg, hade sedermera gift sig, fått namnet Nipe och flyttat till Norrköping. Hon hade också fått en dotter, som alltså var Stigs halvsyster.

För Kerstin Sandberg blev ”Moder okänd” en stor glädje, eftersom hon med hjälp av efterforskningarna i samband med filmen hittade ett antal nya släktingar, bland annat flera kusiner.

Det är Elisabeth Fagerberg, också medlem i Hallands släktforskarförening, som har tagit stillbilderna i ”Moder okänd” och hon tycker det är en rörande historia.

ANNONS

– Det var inte så många barn som hade en födelseattest där det var tomt i kolumnen Fader och där det stod ”Okänd” under Moder, konstaterar Elisabeth Fagerberg och fortsätter:

– I år är temat för Släktforskardagen sjöfolk, och där finns en tydlig koppling till filmen. Derlys far var nämligen sjökapten och det var även Stigs fosterfar Carl Alfred. Förmodligen kände de varandra, och troligtvis var det därför Stig hamnade just här i Halmstad.

”Moder okänd” visas lördag eftermiddag på Stadsbiblioteket i Halmstad, där det också blir andra aktiviteter med anledning av Släktforskardagen. Den visas även på Kulturhuset Komedianten i Varberg, där man dessutom får besök av författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs som berättar om hur man släktforskar med hjälp av dna. Se hela programmet för Släktforskardagen här.

ANNONS