ARN: Betala tillbaka biljettpengarna!

Publiken måste få pengarna tillbaka vid ett inställt arrangemang.
– Det är elakt av ARN att fatta ett sånt beslut när branschen har det jättetufft, tycker Kålle Gunnarsson som ställt in sin Pippi Långstrump-pjäs i Falkenberg.

ANNONS
|

Beslutet från Allmänna reklamationsnämnden beskrivs som ett dråpslag för nöjesbranschen. I två vägledande beslut konstaterar ARN att en grundläggande princip i svensk rätt är att avtal ska hållas. Kan inte varan levereras ska inte kunden betala. Att skjuta fram en föreställning duger inte.

ARN:s beslut är inte tvingande utan rekommendationer som en majoritet av företagen brukar följa.

2Entertain betalar inte

Nöjesjätten 2Entertain vill inte betala och har kritiserats för det. Det gäller bland annat farsen på Vallarna dit man sålt 20 000 biljetter i sommar. Man har även fått ställa in massor av andra föreställningar i andra städer under våren och sommaren.

ANNONS
Janne Andersson betalar inte.Foto PER WAHLBERG
Janne Andersson betalar inte.Foto PER WAHLBERG Bild: Per Wahlberg

– Vi är inte ense med ARN i den här frågan. Hade vi ställt in föreställningar hade vi betalat tillbaka. Men nu är det staten som ställt in och då menar vi att det är force majeure, säger vd Janne Andersson till tidningen.

LÄS MER:Arrangör kritiseras för att inte återbetala buskisbiljetter

LÄS MER:2Entertain är drabbad av djup kris

Diggiloo spelar nästa år

Krall Entertainment arrangerar Diggiloo som skulle ha spelats på 25 orter, bland annat i Varberg, om inte pandemin kommit i vägen. Krall resonerar likadant som 2Entertain. Just nu väntar man på ett beslut som rör anmälningar mot just Diggiloo-konserterna.

– Vi vill inte vinna en fajt utan vinna en kund. Därför försöker vi i stor utsträckning prata med våra missnöjda kunder och erbjuder dem samma sittplats nästa år eller ett senare år. Man kan även byta ort. Dessa samtal slutar ofta bra, berättar företagets ägare Patrik Krall.

45 i publiken

Ulf Cronheim driver Majas vid havet i Apelviken. Han har tvingats ställa in ett 20-tal konserter och lika många bröllop. Trots det kommer man att arrangera ett tiotal små konserter för endast 45 personer. Magnus Carlson gör fyra framträdanden i stället för tre. Andra artister som är klara är Kristian Kjellvander, David Urwitz och Alice Boman.

Magnus Carlson sjunger för ett fåtal i sommar.
Magnus Carlson sjunger för ett fåtal i sommar. Bild: Bengt Kjellin

– Vi tappar 75-80 procent av omsättningen, en hård smäll, konstaterar han. Men vi är friska och det är viktigast.

ANNONS

Majas publik kommer att få pengarna tillbaka, lovar Ulf Cronheim.

– Det är rimligt, menar han. Det är Tickster som ska betala tillbaka, jag ska bara ge dem underlaget för detta först.

Erbjuds premiärfest 2021

Kålle Gunnarssons och hans bolag Stage Fantasy skulle ha satt upp Pippi Långström flyttar in i Villa Villekulla i Teatergläntan i Falkenberg. När restriktionerna om 50 personer kom fick allt ställas in. Men Gunnarsson betalar tillbaka de fåtal biljetter som hann säljas.

Pippi får vänta till nästa sommar.
Pippi får vänta till nästa sommar. Bild: Ola Folkesson

– Kunderna får välja, antingen pengarna tillbaka eller premiärbiljetter till nästa år, inklusive fest med mat och dricka.

Han är upprörd över situationen och förstår inte ARN:s beslut.

– Det är ett elakt beslut. ARN har rätt i normala fall. Men den här situationen kan vi inte påverka. Man måste få flytta fram ett evenemang, annars blir det konkurs.

Vd sover bättre

Falkenbergsrevyn AB har redan betalat den summa som 45 procent av publiken ville ha tillbaka. Resten har fått presentkort och kan se nästa års revy i stället.

– När vi väl bestämde oss för att göra så sov jag mycket bättre om nätterna. Vi hade i alla fall hunnit spela 80 procent av föreställningarna, det kunde ha varit mycket värre, konstaterar, vd Magnus Wernersson och nämner att man redan skissar på nästa års revy.

ANNONS

Men restriktionerna svider rejält i kassan. Coronautbrottet har kostat Falkenbergsrevyn nästan 3 miljoner kronor, varav 1, 2 miljoner är presentkort och 1, 7 miljoner är återbetalningar.

ANNONS