Arrangör kritiseras för att inte återbetala buskisbiljetter

Nu höjs röster för att 2entertain borde betala tillbaka pengarna till de biljettköparna som inte kan eller vill se den framflyttade buskisen om Åsa-Nisse 2021.
– Det är deras sätt att sko sig, säger en besviken kvinna.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

En biljettköpare som tidningen haft kontakt med säger att det finns flera orsaker till att hon och de andra i sällskapet vill få tillbaka 495 kronor var.

– Jag vill inte ligga ute med de pengarna i ett år och vill inte ta risken att 2entertain går i konkurs. Jag vet inte om jag kan gå nästa år och vill inte ha biljetten, säger kvinnan.

Traditionen med buskis på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg inleddes redan 1996. På scen då fanns många som även är med i ”Alla tiders Åsa-Nisse” som flyttas från i år till jubileumssommaren 2021.

Det är första gången på de 24 åren som det inte spelas komedi på Vallarna.

ANNONS

– Jag har varit där nästan alla somrar, men jag har inte tagit ställning till hur det blir nästa år, säger kvinnan på telefon.

LÄS MER:Ingen buskis på Vallarna i sommar

I måndags gick Konsumentverket ut med ett pressmeddelande om att reseföretag är skyldiga att återbetala enligt paketreselagen och de fyra passagerarrättighetsförordningarna från EU.

2entertain omfattas inte av paketreselagen, men för konserter och teaterföreställningar säger Konsumentverket att utgångspunkten är att "konsumenterna har rätt till återbetalning i pengar" även när coronapandemin ger arrangören giltig grund att ställa in eller flytta evenemanget.

På Vallarna blir det buskis med samma innehåll om ett år (samma manus, regissör, skådespelare, scenografi och kostymer med mera), men det är inte relevant menar den kritiska kvinnan.

– Det är deras sätt att sko sig. Det är inte rättvist. När jag ringde Malmö Opera var det inga problem att få tillbaka biljettpengarna, så varför ska 2entertain krångla, undrar hon.

Om man som 2entertain erbjuder ett tillgodohavande i form av en biljett ska den enligt preskriptionslagen vara giltig i tio år, samtidigt som köparen har rätt att tacka nej.

"Skälet till det är att ett tillgodohavande, jämfört med ersättning i pengar, är förenat med flera nackdelar. Konsumenten riskerar att tillgodohavandet blir värdelöst om näringsidkaren hamnar på obestånd, att tillgodohavandet av olika anledningar inte kan nyttjas av konsumenten eller att det tappas bort", skriver Konsumentverket.

ANNONS

Bolagets vd och medgrundare Janne Andersson, som även är producent för buskisen på Vallarna, hälsar att bara de som har ombokningsbara biljetter får pengarna tillbaka.

– Vi hänvisar till ”force majeure”-klausulen i våra biljettvillkor, för just nu får vi inte spela på Vallarna, eftersom Folkhälsomyndigheten förbjuder att fler än 50 personer samlas på samma ställe.

Förstår du de besvikna biljettköparna som vill ha pengar tillbaka?

– Ja, men det är en omöjlighet för oss att betala tillbaka allting. Vi har sålt över 100 000 biljetter sammanlagt till olika evenemang som flyttas. På Vallarna blir det premiär den 4 juli 2021 istället för 28 juni i år och alla får motsvarande datum samma veckodag, förklarar Janne Andersson.

Och om man inte kan gå 2021?

– Man kan ju vara kreativ och ge bort biljetter till Vallarna i present eller sälja dem vidare. Det borde inte vara några problem för dem som har fått bra platser på attraktiva datum. De biljetterna kan vara guld värda, menar Janne Andersson, som inte har märkt av någon storm av negativ kritik.

– Man kan aldrig komma ifrån att någon procent klagar, men vi försöker hjälpa alla så gott det går. När vi läser på sociala medier ser vi att folk är mycket tacksamma för beslutet att flytta "Alla tiders Åsa-Nisse" till nästa år och tycker att vi sköter det på ett hedersamt sätt.

ANNONS

Fakta: ”Alla tiders Åsa-Nisse”

• Regissören Pär Nymark har skrivit manus ihop med Annika ”Andersson” Korenado, som även spelar Eulalia mot Mikael Riesebecks Åsa-Nisse.

• I övriga roller syns Kent Vickell (Klabbarpar’n), Jojje Jönsson (Dag-Otto Flink), Siw Carlsson (Dagny Larsson), Stefan Gerhardsson (Sjöqvist), Jessica Heribertsson (Britta Fridh) och Klas Wiljergård (Landsfiskalen).

• Premiär på Vallarna i Falkenberg söndag den 4 juli 2021.

ANNONS