Camilla Johansson, näringslivsansvarig i Hylte kommun, ser ljust på företagandet i kommunen men påpekar att det behövs fler unga - och fler kvinnliga företagare.
Camilla Johansson, näringslivsansvarig i Hylte kommun, ser ljust på företagandet i kommunen men påpekar att det behövs fler unga - och fler kvinnliga företagare. Bild: Isabel Bark/arkiv

”Vi behöver fler unga och fler kvinnliga företagare”

De senaste tio åren har det totala antalet företag i Hylte minskat något, men samtidigt har bolagsformen aktiebolag ökat ordentligt. Näringslivsansvariga Camilla Johansson ser ljust på företagandet i kommunen men påpekar att det behövs fler unga - och fler kvinnliga företagare.

ANNONS
LocationHylte|
|

Under 2010-talet minskade antalet företag i Hylte från 703 till 660, ett tapp på sex procent. Det visar Boverkets statistik när antalet registrerade företag den 31 augusti 2010 jämförs med motsvarande siffra den 31 augusti 2020.

LÄS MER:Eva-Christin Mandegård vågade starta eget under pandemin

– Dippar har kommit vid olika tillfällen. Efter årets sommar har jag blivit kontaktad av flera som vill starta eget. Det är dessvärre ganska många företag som avvecklas efter en tid. Därför är det viktigt att vi från början förmedlar vilket stöd som finns att få som nyföretagare så att det blir ett hållbart företag över tid, berättar Camilla Johansson, som har varit näringslivsansvarig i Hylte kommun i snart två år.

ANNONS

Bolagsformen aktiebolag ökar

Samtidigt har bolagsformen aktiebolag ökat med 32 procent i Hylte, från 274 till 361 stycken.

– Det som är glädjande att fler satsar på aktiebolag. Det är bevis på att man satsar vidare. Enskild firma är ofta det man börjar med när man ska starta eget och när företaget blir större och får mer kapital omvandlar man det till aktiebolag, säger Camilla Johansson.

Hon poängterar att förarbetet kan vara avgörande vid uppstarten. I detta ingår att lägga tid på en affärsplan, även om det kan kännas övermäktigt.

– Om man har gjort en affärsplan från början blir det väldigt tydligt vad man behöver fila på. När ett företag inte går bra kan det bero på att man inte har koll på sina papper och sin ekonomi, eller att man inte gjort sin marknadsundersökning rätt, alltså undersökt om det finns ett kundunderlag.

Invånare kan få kostnadsfri rådgivning

Hylte kommun betalar Nyföretagarcentrum årligen för att erbjuda stöd till Hyltebor som vill starta eget företag.

– Alla Hyltebor kan få kostnadsfri rådgivning. Det är oerhört viktigt att våra invånare känner att det finns en möjlighet att starta eget och att man ser Hylte som en attraktiv plats att verka på.

Under 2020 har Hyltebor startat företag inom många olika branscher och områden: bilar, ekonomi, produktion, försäljning och konsulttjänster. Efter att Hylte tog emot många nya invånare under flyktingkrisen 2015–2016 märks också en ökning av personer med utländsk bakgrund som vill starta eget.

ANNONS

– Det finns inget som sticker ut, men livsstils- och hållbarhetstänket finns ofta med. Vi vill såklart ha företag som växer och anställer, men det är också viktigt att vi har hållbara företag.

LÄS MER:Hylteandan – myt eller sanning?

LÄS MER:Paletti väljer att satsa när det blåser motvind

I början av 2020 hölls en starta eget-kväll och då deltog flera Hyltekvinnor som antingen var på gång eller hade startat eget företag.

– Målet efter inspirationskvällen var att vi skulle ha dragit igång en starta eget-utbildning för att coacha dessa kvinnor, men tyvärr kom corona och då fick vi skjuta upp den. Vi behöver fler unga och fler kvinnliga företagare, avslutar Camilla Johansson.

LÄS ÄVEN:

ANNONS