Ida Thorén Olsson är regionchef för Ung företagsamhet i Halland. Bild: Pressbild/Ung Företagsamhet.
Ida Thorén Olsson är regionchef för Ung företagsamhet i Halland. Bild: Pressbild/Ung Företagsamhet.

Rekordmånga unga vill driva eget företag

Under läsåret 2020/2021 driver rekordmånga gymnasieelever sitt eget UF-företag. Trots den stora ökningen är det fortfarande 60 procent av gymnasieeleverna i Halland som inte får chansen att delta.

ANNONS
|

Under läsåret 2020/2021 deltar 1464 elever med att driva ett eget UF-företag, vilket är en ökning på 109 elever jämfört med tidigare år. Trots en viss oro kring omställning för kursen så har antalet deltagare slagit rekord.

–Vi var lite rädda för att skolorna skulle bromsa i och med att mycket är digitalt nu, men vi är jätteimponerade av att de har fortsatt ställa om och att de har insett vikten av att man behåller den här kursen, säger Ida Thorén Olsson, Regionchef för Ung företagsamhet i Halland.

I undersökningar ser man att många unga har just entreprenör som sitt drömyrke. För unga är det ett attraktivt yrke där man får styra sin egen tid och vara sin egen chef. Genom UF-kursen ska eleverna, i rollen som entreprenörer, få lära sig hur man startar upp och driver sitt eget företag.

ANNONS

LÄS MER:UF-företagande kan gynna yrkeslivet

–Det är viktiga erfarenheter och förmågor inför när man senare ska ta sig ut i arbetslivet. Det borde vara obligatoriskt för alla elever på gymnasiet att få möjligheten till att delta, menar Ida Thorén Olsson och tillägger:

–Om man väljer att läsa vidare på till exempel ingenjörsprogrammet, hade de hade haft ett försprång om de hade haft med sig erfarenheten från att ha drivit ett UF-företag tidigare.

LÄS MER:Alla elever får inte driva UF-företag

Trots det höga deltagandet är det 60% av gymnasieeleverna i Halland som i sitt gymnasieprogram inte erbjuds möjligheten till att driva ett UF-företag.

–Vi har jobbat länge och fortsätter att jobba med att fler ska få chansen att vara med. Vi har många bra skolor med bra program där man hade kunnat få in kursen. Vi arbetar aktivt för att få lärare och rektorer att se samhällsnyttan, varför det är så viktigt, förklara Ida Thorén Olsson.

Ida Thorén Olsson är hoppfull inför att ökningen kommer att fortsätta samt att UF kommer nå ut till fler skolor och elever i framtiden:

–Vi har ökat i princip varje år och vi jobbar för målet att alla ska få chansen att vara med. Det här blir aldrig oviktigt, snarare är det mer aktuellt nu än någonsin och det borde vara fler som ser nyttan med det.

ANNONS

Datum att hålla koll på med UF

Under vecka 51 lanserar UF en digital galleria där man kommer kunna shoppa från lokala UF-företag.

18/3 är det tävlingsdag där alla tävlingar ska avgöras.

23/3 livesänds prisutdelningen.

ANNONS