Lögnäs gård-ägarna Linda och Lars Andersson fick ta emot Laholms kommuns pris Årets Företagare.
Lögnäs gård-ägarna Linda och Lars Andersson fick ta emot Laholms kommuns pris Årets Företagare. Bild: Evelina Gunnarsson

Från rumsuthyrning till spahotell – Lögnäs gård är årets företag

Efter många år med flera utbyggnader känner ägarparet bakom Lögnäs Gård sig tillräckligt stora. Men de tänker inte slappna av. När pandemin dragit bort vill de fylla hotellet alla dagar.

ANNONS
LocationLaholm||

Frukosten har precis dukats undan när Linda Andersson tar emot på Lögnäs Gård som hon driver med maken Lars Andersson. På gården är hennes barn åttonde generationen och det var här som uthyrningen av rum startade i liten skala 2006.

– Vid den tiden hade vi potatis, majs och kor. Lars ville att jag skulle jobba hemma och då var min idé att man måste kunna hyra ut rum. Här bor man på landet men är ändå nära till allt, säger Linda Andersson.

Köpte granngården för att kunna växa

Hon bestämt sig tidigt för att utveckla verksamheten även om hon utåt kallade det för ett test. Två nya byggnader stod klara 2007 och en tredje färdigställdes 2008. Då hade familjen köpt granngården där de inredde en liten spaavdelning och en festlokal.

ANNONS
Linda Andersson gör det mesta på Lögnäs Gård. Även om hon inte är lika mycket i receptionen längre så händer det att hon får rycka in.
Linda Andersson gör det mesta på Lögnäs Gård. Även om hon inte är lika mycket i receptionen längre så händer det att hon får rycka in. Bild: Evelina Gunnarsson

– Min tanke var att folk inte kommer hit för att bara bo. De vill äta, gå på spa och göra aktiviteter. För att få det att funka ville vi ha in en konferensdel.

Spaavdelningen växte och konferensdelen tillkom. Så småningom byggdes sex hyresrätter som numera hyrs ut under längre tid.

Stormen Simone förstörde

När Linda och Lars Andersson kände att de flesta byggnaderna var på plats åkte de på semester för första gången på länge. Då passade stormen Simone på att besöka Lögnäs och rev en hel byggnad. Upp på hästen igen - Linda och Lars fick bygga nytt och det blev en större konferensanläggning med utökat spa i två våningar. Med sina 36 hotellrum börjar paret nu bli nöjda.

– Nu känner vi att vi är lagom stora. Vi vill inte bygga fler rum, säger Linda Andersson.

Men trots det har hotellet utökats med plats för fler gäster - som tar med sig boendet själv. I sommar har såväl tält- som husbilsfantaster varit välkomna till Lögnäs gård.

– Ställplatserna har gått stabilt. I våras bokades allt på hotellet av men de med husbil kom ändå.

På Lögnäs Gård är Barnens Lögnäs och spaet två stora dragplåster. I somras kom mellan 450-500 personer dagligen till Barnens Lögnäs.
På Lögnäs Gård är Barnens Lögnäs och spaet två stora dragplåster. I somras kom mellan 450-500 personer dagligen till Barnens Lögnäs. Bild: Evelina Gunnarsson

En annan framgång i pandemitider har varit Barnens Lögnäs med djur, lekredskap och aktiviteter. Dit kom i somras mellan 450 och 500 besökare varje dag.

ANNONS

Vill fylla hotellet alla dagar

Att hotellet känner sig lagom stora innebär inte att de är nöjda. Nu vill de optimera verksamheten och fylla hotellet alla dagar, vilket de hoppas göra om coronaviruset försvinner.

I oktober utsågs Lögnäs Gård till Årets företagare när Laholms kommun delade ut sina företagspriser.

– Det finns många bra företag i Laholm, jag var nästan säker på att vi inte skulle få det. Men jag tycker ändå att vi är värda det, det är kul för personalen, säger Linda Andersson.

LÄS MER:Succé för Guldkvällens limousinturné ute hos vinnarna

LÄS MER:Hela listan på de nominerade till Guldkvällen-priserna

LÄS MER:Lögnäs gård – ett mecka för familjer med många intressen

ANNONS