Lögnäs gård – ett mecka för familjer med många intressen

Spa, restaurang, barnens Lögnäs och femkamp. På Lögnäs gård, som ligger mitt emellan Laholm och Båstad, behöver ingen gå sysslolös. Verksamheten som förvandlats från traditionellt lantbruk till konferens- och semesteranläggning hittar ständigt nya vägar.

ANNONS
|

– Jag tycker väldigt mycket om att bygga och skapa, säger Linda Andersson.

Och det syns när man knatar runt bland alla verksamheter på Lögnäs gård. Framtoningen är rustik och lite lantlig. Rödmålade hus, en hage där kor brukar beta och en del där barn får klappa getter och kaniner, är tillsammans med trappräcken av armeringsjärn och stolar tillverkade av gamla sadlar en skön flirt med gårdens förflutna.

Lögnäs Gård som ligger i närheten av både Båstad och Laholm erbjuder många alternativ. Spa, konferens och lekplatser är bara några av de aktiviter som erbjuds.
Lögnäs Gård, ett lanthotell som erbjuder många aktiviteter. Bild: Roger Larsson

– Jag tycker om att återanvända det som finns på gården och jag vill att känslan ska vara lite lantlig. Man ska få den där typiska bilden av Sverige, säger Linda samtidigt som hon tittar ut över landskapets böljande åkrar och ängar.

ANNONS

Återanvända är alltså ett ledord i hennes verksamhet. Stommarna till de gamla ladorna finns kvar, även om innehållet förvandlats till rustik restaurang. Och de gamla skyltarna som talade om vilken ko som fanns i vilket bås talar numera om vilken konferenssal man är på väg in i.

Lögnäs gård blev fortsättning på krogkneg

Linda växte upp i Båstad, ett samhälle där turismen var minst sagt viktig. Och när det var dags att börja sommarjobba var det därför naturligt att börja i krogbranschen.

– Alla runt omkring mig jobbade i den branschen när jag var ung.

”Jag sade tidigt att jag skulle skaffa något eget. Jobbar du mycket ska det märkas”

Ganska snabbt insåg hon att möjligheterna att påverka både arbetets utformning och lönecheckens storlek var rätt små som löntagare. Idéer och förslag för att utveckla och förbättra verksamheten hamnade allt som oftast i någon form av slask.

– Det passade aldrig mig. Jag sade tidigt att jag skulle skaffa något eget. Jobbar du mycket tycker jag att det ska märkas, säger Linda Andersson.

Hon läste ekonomi, fick trots dystra tider jobb och fick snart åka världen runt i sitt arbete. Något hon i och för sig trivdes med. Men egentligen var hon mer av en hemmakatt än globetrotter, och hon bestämde sig därför för att säga upp sig och starta något eget.

ANNONS

– Jag visste att en restaurang där jag arbetat tidigare gick dåligt. Jag ringde och tjatade om att få köpa och efter ett tag gav de med sig.

Lögnäs lanthotell ligger bara ett stenkast ifrån både Laholm och sommarmetropolen Båstad. Det är inte heller långt till varken Kungsbygget Äventyrspark eller Vallåsens skidanläggning.
Linda Andersson framför sitt livsverk. Lögnäs gård, ett lanthotell som ständigt växer. Bild: Roger Larsson

Några år senare träffade hon sin man. Han var bonde, hade mjölkkor och en hel del odlingar. Snart hade gårdens räkenskaper hamnat i hennes händer och hon kunde då konstatera att det behövdes ett radikalt grepp för att få bärighet i bolaget. De vände och vred på vad de skulle göra med framtiden. Många förslag – alltifrån att utöka antalet kor radikalt till att sälja gården – var uppe till diskussion. Till sist enades de om att försöka hyra ut rum på gården. Ett drag som skulle visa sig bli en succé. Rummen gick åt som smör i solsken och innan de startat sitt första projekt var de redan igång med nästa.

Ständig utveckling av verksamheten ett måste

Och genom åren har anläggningen ständigt vuxit sig större. De har byggt hotell, konferensavdelning och rejäl restaurang. De har byggt en stor spa-avdelning och de har ordnat ett barnens Lögnäs.

”Jag tänker tvärtom; med vårt läge gäller det att erbjuda något som passar alla”

Men det räcker inte. Trots en omfattande verksamhet slår sig Linda och hennes team aldrig till ro. Förra året kompletterades anläggningen till exempel med en husbilsparkering. Husbilsresenärerna som bokar husbilspaket får tillgång till spa, restaurang och andra faciliteter, men priset för vistelsen blir betydligt lägre än om de skulle bott på själva hotellet. Ett koncept som får finnas kvar, men i år har man dessutom utökat den delen och skapat liknande arrangemang men för barnfamiljer. Barnfamiljer som kanske är sugna på att testa campinglivet i tält.

ANNONS

– Jag tror att man vill hitta på saker även om man inte kan resa utomlands. Och att tälta är lite roligt och spännande, samtidigt som familjens kostnader minskar avsevärt.

Tidigt, när Linda drog igång verksamheten, fick hon ständigt ett och samma råd. Ett råd som stavades att hitta sin grej.

– Alla sade till mig att ”du måste nischa dig”. Men jag tänker tvärtom; med vårt läge gäller det att ha något som passar alla.

Hon berättar entusiastiskt om bygdens alla möjligheter. Kungsbygget med rodelbana och zipline, havet bara en kort bit bort, bokskogarnas härliga naturupplevelser, Halmstad och Helsingborg som bara ligger några mil åt vardera hållet.

– I dag är det inte som när jag var liten att man bara följde med mamma och pappa när familjen åkte på semester. I dag är barnen med och bestämmer och då måste det finnas något för alla.

Fönsterputs och städning - sysslor som aldrig tar slut

Ett koncept som verkar funka. När vi går runt mellan verksamhetens alla delar hittar Linda ständigt små uppgifter som måste ordnas. En avspärrning ska bort, gräset måste trimmas och en slang behöver plockas bort.

– Det är farligt att vandra runt så här, då ser man allt som behöver göras, skrattar Linda.

ANNONS

Och på en anläggning av den här storleken blir det förstås en del.

– Bara att putsa alla fönster är ett jättejobb.

Men det stannar inte där. Alla byggnader ska hållas i skick och trim, pooler ska rengöras och gårdsplanen ska vara välordnad. Dessutom gäller det att då och då renovera och uppdatera hotellrummen. Men Linda tillhör inte sorten som räds arbete. Även om hon och hennes man gör mycket på egen han, så har de förstås ett stort gäng anställda. Anställda som ska trivas och bli en del av det hon kallar ”familjen”.

– Det är en utmaning att hitta allas personligheter. Några vill bara veta precis vilka uppgifter de har och hur de ska utföras, medan andra tvärtom tycker att det roligaste som finns är när det händer nya saker.

”Folk bokar alltid väldigt sent så ännu vet vi inte hur det kommer att gå”

På Lögnäs gård händer det ständigt grejer. Förutom en renovering av hotellrummen är fokus just nu på att rida ut den storm corona orsakat i verksamheten. Precis som på så många andra håll störtdök antalet bokningar någon gång i mars. Nu har de anpassat verksamheten så gott det går. Och med tanke på allt utrymme som finns är det inget större problem att hålla distans till bordsgrannen.

ANNONS

– Folk bokar alltid väldigt sent. Så ännu vet vi inte riktigt hur det kommer att gå. Men jag tror och hoppas att det blir lite bättre, säger Linda innan hon kilar iväg för att ta itu med nästa uppgift.

Linda Andersson

Ålder: 46 år.

Bor: På Lögnäs gård

Familj: Make och två barn

Yrke: Entreprenör och egen företagare

Intressen: Har rest otroligt mycket men ALDRIG till samma plats mer än en gång, världen är för stor för det. Jag har ingen favorit, alla är fantastiska på olika sätt. På första plats kommer Australien därefter Nya Zeeland, Brasilien, Argentina, Paraguay, Västindien och Hongkong i fallande ordning.

Utflyktstips i Halland:

Ta en tur till skärgården söder om Göteborg.

Besök Hjörneredssjöarna i Laholms kommun.

Eller ta en tripp till Kungsbygget Äventyrspark i Laholms kommun.

ANNONS