Eleiko växer i Halmstad – och utomlands

Eleiko fortsätter växa och bygger en ny lagerbyggnad intill huvudkontoret i Halmstad.
– Vi ser fortsatt positivt på marknaden för träning och hälsa, säger vd Erik Blomberg.

ANNONS
|

Familjeföretaget, som tillverkar och säljer träningsutrustning, lämnade nyligen in en bygglovsansökan för en ny så kallad logistikcentral. Byggnaden kommer att bli drygt 18 000 kvadratmeter stor och ska byggas på en tomt intill Eleikos huvudkontor på Kistinge.

– Initialt kommer vi ta två tredjedelar i bruk själva och sen är vi öppna för att hyra ut en tredjedel, säger vd Erik Blomberg som hoppas att anläggningen kan tas i bruk nästa år.

Räknar med nya jobb

Med nybygget frigörs utrymme i de nuvarande lokalerna som därmed kan användas till annat.

– Vi vill expandera vår produktion här i Halmstad. När vi flyttar lagerverksamheten kan vi utöka med mer tillverkning, säger Erik Blomberg som också räknar med att nyanställa.

ANNONS

– Vi har anställt 30 personer det senaste året, inte alla i Halmstad men en hel del. Och vi ser att det här gör att vi kan fortsätta i den takten.

Eleiko är ett företag i tillväxt. 2015 omsatte bolaget drygt 200 miljoner och i fjol landade siffran på drygt en halv miljard. Planen är att utvecklingskurvan ska fortsätta uppåt.

– Vi har som mål att bli ett miljardföretag 2024, säger Erik Blomberg.

När pandemin slog till i fjol valde Eleiko att bredda sin strategi till att fokusera mer på försäljning till privatpersoner, något som de kommer fortsätta satsa på.

– Traditionellt har vi varit ett business to business-företag, med professionell idrott och gym som primära kunder. Nu ser vi också möjligheter inom konsumentmarknaden.

Satsar även utomlands

Det är inte bara i Halmstad som Eleiko växer. Nyligen flyttade företaget sitt huvudkontor i USA från Chicago till Austin i delstaten Texas. Där startar de också upp en egen distributionscentral, som ersätter en tidigare tredjepartslösning.

– Skälet är egentligen att det är en bra stad logistikmässigt. Och sen är både Texas och Kalifornien stora marknader för vår del.

– Det är också en väldigt spännande utveckling i Austin nu. Många företag rör sig dit, bland annat Tesla.

ANNONS

Den senaste tiden har Eleiko även startat upp ett dotterbolag i Frankrike. Erik Blomberg förklarar att man vill ha en lokal närvaro och egen personal på viktiga marknader.

Frankrike är intressant av flera anledningar, menar han. Bland annat då Olympiska spelen ska hållas där 2024.

– De har även VM i rugby 2023 så det händer mycket inom idrottsvärlden. Och då vill vi vara där och satsa med våra produkter.

LÄS MER:Eleiko och Scandic Hallandia fick ta emot kommunens pris

ANNONS