Efter konkursen – resebyrå tillbaka i ny form

Efter att pandemin tvingat Erlings resor i konkurs satsar ägarna på ett nytt projekt. Från hemmakontoret driver de nu resebyrån Ertur.
– Förr eller senare vänder det – då vill vi vara redo, säger delägaren Åsa Fors Johnsson.

ANNONS
|

Coronaviruset håller ännu resebranschen i sitt grepp. Men det stoppar inte Åsa Fors Johnsson, Jonas Melin och Ami Orlow. I januari, ett halvår efter att Erlings resor gick i konkurs, startade de upp resebyrån Ertur.

– Vi gick arbetslösa i ett halvår och insåg att det inte finns så många jobb i vår bransch. Sen vet vi att det här kommer vända och då vill vi vara redo, säger Åsa Fors Johnsson som var vd för Erlings resor i 33 år.

– Efter konkursen var det först väldigt tungt men vi har fått så många positiva kommentarer från folk som önskat att vi ska komma tillbaka. Det har hjälpt till i processen att komma igång igen.

ANNONS

Mer digitala

Med nystarten har de sett möjligheten att tänka nytt. Bland annat har den nya resebyrån, som riktar sig till målgruppen 55 år och uppåt, blivit betydligt mer digital än sin föregångare.

– Har man jobbat med en produkt i 30 år är det väldigt svårt att förändra den. Det krävs nästan en så här stor sak för att det ska bli möjligt. Nu ska vi behålla det vi tyckte om av det gamla och anpassa det efter tiden.

Annorlunda resande

Premiärturen blir en kryssning med Viking Line. Avresan har på grund av smittläget flyttats fram två gånger men ser i nuläget ut att infalla 10 juni.

Åsa Fors Johnsson är inställd på att resandet till en början kommer att se annorlunda ut jämfört med före pandemin.

– Det kommer bli mer i Sverige och mycket mindre grupper. Jag tror också att man kommer ta sig till destinationen på egen hand, säger hon och tillägger att ressuget är stort.

– Går bara vaccinationen vidare så finns intresset där. Det finns ett jättestort behov av att komma ut och träffas. På chartersidan säger de att de har sålt lika mycket nu i år som vid den här tiden 2019.

ANNONS

Hemmakontor

I nuläget huserar Ertur i Åsas lägenhet på Strandgatan – ett par våningar upp från den lokal där Erlings kontor låg de sista åren. Där kommer de att stanna till resandet är igång igen.

– Jag vill se att det kommer ett flöde så att vi verkligen har ett underlag. Bortsett från datorer är lokalhyran det dyraste för oss.

– Jag tror att vi kommer ha lite resande i sommar och sen lite mer i höst. Jag hoppas att det i december kan bli lite julshopping och gränshandel i Tyskland. Nästa vår och sommar har vi en annan situation, säger Åsa.

LÄS MER:Åsa Fors Johnsson: ”Hela mitt yrkesliv har handlat om Erlings resor”

LÄS MER:Erlings resor går i konkurs

LÄS MER:Reseföretaget står på ruinens brant

LÄS MER:Coronaviruset skakar lokalt reseföretag

ANNONS