Jonas Melin och Åsa Fors Johnsson är oroliga för vad coronaviruset kan få ekonomiska konsekvenser för reseföretaget.
Jonas Melin och Åsa Fors Johnsson är oroliga för vad coronaviruset kan få ekonomiska konsekvenser för reseföretaget. Bild: Jerry Carlsson

Coronaviruset skakar lokalt reseföretag

Coronaviruset lamslår den lokala researrangören Erlings Resor.
– Det är en kaotisk situation. Vi har tappat hela försäljningen under den senaste tvåveckorsperioden, säger delägaren Åsa Fors Johnsson.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Telefonsamtalen från oroliga kunder avlöser varandra på kontoret på Strandgatan.

– Många som ringer är jätteoroliga för viruset och väljer att avboka sin resa. Andra är oroliga för att deras resa ska ställas in. Vi har dock bestämt oss för att inte göra egna avvägningar. Vi följer utvecklingen noggrant och följer de regler och anvisningar som myndigheterna utfärdar, säger Jonas Melin, delägare i Erlings Resor.

”Avvaktar regeringens beslut”

Det är främst äldre och personer med bakomliggande sjukdomar som bedöms löpa störst risk att drabbas av svår sjukdom.

De flesta av Erlings Resors kunder är över 65 år.

– De som befinner sig i riskzonen brukar dock själva inse att de inte bör resa. Det är de kunder som inte befinner sig i riskzonen som har svårt att ta ett beslut om de ska avboka eller inte, säger Åsa Fors Johnsson.

ANNONS

Reseföretaget arrangerar bussresor till bland annat Tyskland, Italien och Holland samt kryssningar.

– Kommande helg är det meningen att 1 000 personer ska åka iväg på en Cinderellakryssning till Åland. Vi vet ännu inte om kryssningen blir av. Vi avvaktar regeringens beslut om att begränsa sammankomster till 500 personer vilket förmodligen kommer under dagen (läs onsdag), säger Jonas Melin.

Hårt ekonomiskt slag

Coronaviruset är ett hårt ekonomiskt slag mot verksamheten.

– Enligt paketreselagen är vi tvingade att betala tillbaka pengarna till kunderna om en behörig myndighet avråder från resor till det aktuella resmålet. Dessutom får vi inte en krona tillbaka för de förskottsbetalningar som vi har gjort till hotell i Europa. I normala fall brukar vi sälja resor för cirka 500 000 kronor per vecka under den här säsongen. Nu säljer vi ingenting, säger Åsa Fors Johnsson.

Vad kommer att hända med er om Coronavirusets spridning fortsätter att öka i omfattning?

– De flesta i vår bransch är nog överens om att de mindre aktörerna kommer att duka under om man inte får bukt med virussmittan. Vi har ingen stor kedja att luta oss emot och är därför beroende av ett jämt ekonomiskt flöde. Jag har jobbat på Erlings Resor i 30 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag är livrädd, Åsa Fors Johnsson.

ANNONS
ANNONS