Den gröna plastpåsen för matavfall i Halmstad.
Den gröna plastpåsen för matavfall i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Sanningen om den gröna påsen i Halmstad

Även om det går framåt med återvinningen av matavfall är Halmstad sämst i Halland.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I förra veckan valde politikerna i Halmstad väg. Den gröna plastpåsen för matavfall blir kvar för överskådlig framtid. Den gröna påsen kommer dessutom för alla villaägare att kompletteras med fler påsar för sorteringen av hushållsavfallet. Detta efter kommunfullmäktige beslutade att ge Halmstad energi och miljö, Hem, extra pengar för att kunna bygga ut den optiska sorteringsanläggningen på Kristinehed.

På samma fullmäktigemöte skulle politikerna även ta beslut om att höja avfallstaxan. Då passade ordföranden för Hem, Louise Uvenfeldt (M), på att berätta hur det har gått med de gröna påsarna och insamlingen av matavfall.

”Jag kan glatt berätta för er, detta året är vi duktiga i Halmstad på att avfallsminimera. Och mängden hushållsavfall i Halmstad är väsentligt lägre än snittet. Statistiken visar att vi förbrukar 154 kilo rest- och matavfall per person jämfört med rikets 194 kilo”, sa Louise Uvenfeldt från talarstolen.

ANNONS

Av detta uttalande tycks det framgå att Halmstadborna är duktiga på att återvinna sitt matavfall. Men så är det tyvärr inte. För bryter man ner avfallet i sina två beståndsdelar så är bilden en annan. Av de 154 kilona avfall så utgör 135 kilo restavfall och den resterande delen 19 kilo matavfall. Denna mängd matavfall kan jämföras med genomsnittet för Sverige som ligger på 44 kilo per person och år. Det återvinns alltså betydligt mindre matavfall i Halmstad jämfört med kommunsnittet i Sverige. Detta är sanningen om den gröna påsen.

Den här statistiken återfinns i rapporten ”2022 Hushållsavfall i siffror”, och som av en händelse släpptes samma dag som fullmäktigemötet hölls.

Faktum är att Halmstad är sämst i Halland på att återvinna matavfall. I topp ligger Laholms kommun där det återvinns 52 kilo matavfall per person och år, det vill säga mer än dubbelt så mycket som i Halmstad. I Laholm återvinns matavfallet i bruna papperspåsar som slängs i fyrfackskärl.

Visserligen har den totala mängden matavfall som återvinns i Halmstad ökat hittills i år jämfört med samma period förra året med cirka 250 ton, eller motsvarande 17 procent. Det går alltså åt rätt håll, men det är fortfarande från väldigt låga nivåer.

ANNONS

Sex år efter att den gröna plastpåsen infördes ligger alltså Halmstad långt efter sina halländska kommungrannar när det gäller mängden matavfall som återvinns. Och även klart under genomsnittet för landet. Det bådar inte gott för framtiden när det blir än fler plastpåsar att sortera avfallet i för alla villaägare i Halmstad.

Visserligen går det åt rätt håll för insamlingen av matavfall men det är från väldigt låga nivåer. Det går inte att kalla detta avfallssystem för moget. I stället gör den gröna påsen fortfarande skäl för sin färg – den är omogen.

Läs mer:

LÄS MER:Halmstad valde fel väg om den gröna påsen

LÄS MER:Avsluta relationen med den gröna plastpåsen

ANNONS