Den optiska sorteringen kommer att utökas med fler påsar.
Den optiska sorteringen kommer att utökas med fler påsar. Bild: Jari Välitalo

Halmstad valde fel väg om den gröna påsen

Nu är det bestämt. Halmstads alla villaägare får nu än fler påsar för att sortera sitt avfall i. Ett dåligt avfallssystem blir inte bättre av att det utökas.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I hemmet sorteras först avfallet i olika plastpåsar. För att sedan blandas i avfallskärlet. För att sedan sorteras på nytt i en anläggning på Kristinehed. Det är i korthet så Halmstads avfallssystem kommer att fungera i framtiden. I alla fall för alla villa- och fritidshusägare i kommunen. Det beslutade politikerna i kommunfullmäktige på torsdagen. Därmed blir den gröna plastpåsen för matavfall kvar inom överskådlig framtid. Det är tyvärr inte bra. Det är inte mer plastpåsar som Halmstad och Sverige behöver, utan färre.

Inom några år måste alla kommuner i landet ha så kallad fastighetsnära insamling av förpackningar. Och för att klara det måste kommunerna under hösten lämna besked om hur man ska lösa det. För Halmstads energi och miljö, Hem, har valet stått mellan att behålla befintligt system med optisk sortering eller att gå över till ett system med fyrfackskärl. Styrelsen för Hem valde i början av sommaren väg, och vill att dagens gröna plastpåse för matavfall ska utökas med fler plastpåsar, framför allt för att detta innebär en mindre investering för det kommunala bolaget. Men detta har inte gillats av alla.

ANNONS

Det är framför allt Centerpartiet som genom sitt kommunråd Victor Rundqvist drivit på för att den optiska sorteringen ska skrotas till förmån för ett system med fyrfackskärl. På fullmäktigemötet fick han medhåll av tre partier till, V, L och MP. Men där tog det slut.

Politiskt var det inget snack om saken. Vid omröstningen var det 57 ledamöter som röstade för att utöka den optiska sorteringen medan 14 röstade emot. Grattis Halmstad! Kommunens alla villaägare får nu än fler plastpåsar att sortera sitt avfall i. Ett dåligt avfallssystem blir inte bättre av att det utökas. Att blanda sorterade påsar för att sedan sortera dem igen är ineffektivt. Och behöver jag inte ens nämna att användningen av fler plastpåsar inte heller är bra? Halmstad har helt enkelt valt fel väg när den gröna plastpåsen för matavfall blir kvar.

Till sist måste det stora kaoset på torsdagens fullmäktigemöte kommenteras. Ett nytt ljudanläggningssystem var på plats i rådhussalen för att ge ett bättre ljud till alla fullmäktigeledamöter och åhörare. Men den goda viljan slog helt fel, och för många ledamöter var det helt omöjligt att höra vad sades från talarstolen.

Detta ledde till att mötet fick pausas och efter mycket överläggningar återupptogs det igen, men utan ljudanläggning. Därför ströks en rad ärenden från dagordningen och politisk debatt blev det bara i ärendet om tilläggsanslaget för Hem. ”Hem måste ha sina pengar”, som kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S) sa i förbifarten till ledarredaktionen.

ANNONS

Demokrati kan vara krångligt ibland. Bättre tag vid nästa fullmäktigemöte, men då måste ljudet bara fungera. Att alla kan höra vad som sägs från talarstolen är en hygienfaktor.

ANNONS