Herman Nikolic, chefredaktör för Hallandsposten
Herman Nikolic, chefredaktör för Hallandsposten Bild: Jari välitalo

Herman Nikolic: Ett spännande år väntar – häng med HP även under 2023

God fortsättning på det nya året!
Vi på HP-redaktionen blickar framåt och hoppas att du ska vilja följa med även under 2023 då vi fortsätter att storsatsa på dig som är prenumerant.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

ANNONS
|

De senaste årsskiftena har det skrivits mängder med texter i svenska tidningar om ”skitåret” som just varit. Jag är själv skyldig till två sådana krönikor i min tidigare roll som chefredaktör på Jönköpings-Posten. De har naturligtvis främst handlat om corona och restriktionerna som präglade åren 20-21. Nu är det lockande att fortsätta på samma spår med tanke på Rysslands besinningslösa anfallskrig i Ukraina och de ökande bränsle- och elpriserna som ger ökad inflation och stigande räntor vilket i förlängningen hotar vårt välstånd. Många av oss kommer att få det tufft individuellt. Nyligen kunde du läsa om Halmstadborna Ulrica och Magnus Nilsson som får vända på varje krona. Det finns definitivt redan ett ”Fattigsverige”. Något som media generellt bevakar för dåligt och HP därför kommer att belysa mer framöver.

ANNONS
Ulrica och Magnus Nilsson kämpar med att få ekonomin att gå ihop nu när tiderna blir sämre.
Ulrica och Magnus Nilsson kämpar med att få ekonomin att gå ihop nu när tiderna blir sämre. Bild: Roger Larsson

Men när ett nytt år börjar är det egentligen viktigare att se på vad vi har och vad som är bra. I Sverige i allmänhet och i Halland i synnerhet finns mycket att glädjas åt och vi har det på många vis mycket enklare än andra. Ta befolkningen i Ukraina som har spritts över stora delar av Europa medan männen i krigsför ålder får kämpa vid fronterna. Sveriges utmaningar är inte på den nivån.

På det hela hände det mycket positivt under 2022

Varken 2020-2021 eller 2022 har varit enbart hemska. Naturligtvis inte. För många var det de bästa åren någonsin. Någon fick sitt första barn och någon annan träffade sitt livs kärlek. En tredje blev frisk från en cancer som plågat, och någon ytterligare sparade ihop till sin första egna bostad eller bestämde sig för att äntligen börja med den där drömhobbyn. Även på det högre samhälleliga planet hände det bra grejer som att kriminaliteten i stort minskade under 20-21. En spaning som jag gjort är att vi verkade känna mer med andra. Jag tänker till exempel på hur vi tog ansvar för att inte smitta våra äldre och vår uppslutning för just Ukraina som något vackert. En sådan solidaritet som svenskarna visade våren 2022 har inte skådats sedan det Finska vinterkriget då grannlandets sak blev vår. Ja, på det hela hände det så pass mycket positivt under året 2022 att det här om dagen blev en hel samlingsartikel i Hallandsposten: ”Allt är inte skit – 15 saker som blev bättre under 2022”

ANNONS
Herman Nikolic, ny chefredaktör för Hallandsposten
Herman Nikolic, ny chefredaktör för Hallandsposten Bild: Jari välitalo

Din tidning har också haft ett bra år. Antalet prenumeranter har ökat igen och antalet dagliga HP-läsare mättes under hösten upp till 96 000 i tidning och på sajt. Det är bra för dig eftersom ju fler betalande prenumeranter och läsare HP har desto bättre journalistik kan du som läsare få. Under året har Hallandsposten – precis som vi ska – värnat om Halmstads, Laholms och Hyltes bästa. Eller snarare invånarnas bästa. Närmare 15 000 lokala nyheter blev det under 2022. En stor och viktig del var den omfattande valbevakningen och den fortlöpande granskningen av våra folkvalda politiker. Men HP belyste också mycket annat som det utbredda användande av kokain på Halmstads krogar och den lokala sexhandel som i det dolda pågår kring oss dag ut och dag in. Genom att informera våra läsare och gräva, granska och avslöja kan HP bidra till att göra bygden till en ännu bättre plats att bo på – för oss i dag och för kommande generationer.

Under året har HP bland annat granskat kokainbruket på stadens nattklubbar och krogar.
Under året har HP bland annat granskat kokainbruket på stadens nattklubbar och krogar. Bild: Jari välitalo

Redaktionen har – i takt med tidningens framgångar på senare år – vuxit och har numera cirka 35 journalister anställda (varav fyra i Laholm och två reportrar som ansvarar för bevakningen av Hylte). Det ger oss en närhet på fältet. Vi är på plats där det händer. Under året har HP varit först och bäst på rapporteringen av allt från stormens Maliks härjningar och det dödliga knivdådet på Karl XI:s väg till den allt besvärligare elkrisen och HBK:s rafflande resa tillbaka till Allsvenskan. Tusentals lokala människor har varit med i publiceringarna och vi har fått känna smärta och glädje men också fått förståelse och insikter under året. Jag tänker till exempel på den sorgliga historien om tvåårige Valter som på sjukhuset inte fick den hjälp som kanske kunde räddat hans liv. Valters öde berör oss alla på ett personligt plan men journalistiken om det kan också göra en skillnad för andra barn i framtiden.

ANNONS
Många supportrar ville välkomna HBK-spelarna efter avancemanget till Allsvenskan.
Många supportrar ville välkomna HBK-spelarna efter avancemanget till Allsvenskan. Bild: Linus Kamstedt Lindholm

Snabbare, snyggare och smartare

Nu blickar vi på HP-redaktionen framåt och hoppas att du som prenumerant ska följa med även under 2023 då vi fortsätter att storsatsa. Vi kommer att göra en rad justeringar för att våra tjänster och produkter ska bli ännu bättre. Du som läser papperstidningen och e-tidningen kommer att märka att nyheterna i tidningen är färskare vilket bland annat är ett resultat av att Hallandsposten trycks senare på kvällen. Du som läser oss på sajten kommer att märka att nyhetssajtens design förbättras, nyheter du är mest intresserad av blir enklare att hitta och våra sociala medier rappare uppdaterade.

Knivmordet på Karl XI:s väg blev en av de större nyhetshändelserna under året.
Knivmordet på Karl XI:s väg blev en av de större nyhetshändelserna under året. Bild: Linus Kamstedt Lindholm

Framför allt kommer du att märka att HP fortsätter att satsa på en ambitiös och kvalitativ lokaljournalistik – berättad på ett begripligt och spännande sätt. Vi kommer fortsätta att vara först med nyheterna, vara på plats och ha lokala människor med i våra publiceringar precis som tidigare. Men vi kommer också att gräva djupare, granska mer och berätta på fler sätt, med en större variation. ”Snabbare, snyggare och smartare” skulle man kunna uttrycka det. Allt för att du som läsare ska vara så välinformerad och nöjd som möjligt. Vi vill helt enkelt ge dig Sveriges bästa lokaljournalistik.

Häng med!

ANNONS
ANNONS