Snart är det slut på anarkin på stränderna i Laholm.
Snart är det slut på anarkin på stränderna i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

Mattias Karlsson: Länge leve de bilfria stränderna i Laholm

Motortrafik hör inte hemma på sandstränder. Vare sig i Laholms kommun eller någon annanstans i Sverige. Punkt slut.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Det tar slut här. Det finns egentligen inget mer att tillägga. Från den 1 juni 2024 blir det förbjudet att köra bil på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Därmed inleds en ny bilfri epok i Laholms kommun.

Det är innebörden av beskedet på torsdagen att Mark- och miljööverdomstolen inte ger prövningstillstånd till de som överklagat mark- och miljödomstolens dom från i december förra året. Beslutet från Mark- och miljööverdomstolen kan inte överklagas, vilket innebär att en flera decennier lång kamp om bilstrandens vara eller icke-vara nu är över.

Det var för nästan exakt ett år sedan som Länsstyrelsen i Halland kom med beskedet att ett antal markägare tvingas att sätta upp vägbommar eller andra hinder som stoppar bilar och andra fordon från att köra ner och parkera på stränderna.

ANNONS

Länsstyrelsens beslut låg i linje med Mark- och miljööverdomstolens besked från 2019 om att klassa strandtrafiken som miljöfarlig verksamhet, med följden att Laholms kommun förbjöds att främja motortrafik och parkering på stränderna. Men domen från 2019 ledde inte till något definitivt avgörande om strandtrafikens framtid.

Torsdagens besked är något helt annat. Det tar slut här. Länge leve de bilfria stränderna i Laholm.

Nu har berörda markägare fram till den 31 maj att sätta upp bommar som blockerar vägarna ner till stränderna. Det innebär att 2024 blir den första bilfria sommaren på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

Genast blir det väldigt akut för Laholms kommun att hitta nya parkeringar i och med att det blir förbjudet att parkera på stränderna. Men detta är egentligen ingen nyhet för kommunens beslutsfattare. Att det kan bli ett förbud för trafik och parkering på stränderna har varit känt länge. I stället har man sparkat bollen framför sig, och till och med likt en struts stuckit huvudet i sanden.

Dessutom hör frågan om parkeringar inte ihop med strandtrafikens vara eller icke-vara, vilket framgår klart och tydligt i mark- och miljödomstolens dom från i december förra året.

”Påpekandet att det saknas platser för bilparkering i strandens närhet och att bilparkering kan orsaka olägenheter inom det närliggande bostadsområdet saknar betydelse för bedömning av strandens lämplighet för bilkörning och parkering. Den parkeringsproblematik som uppstår i anslutning till badstranden får således lösas i annan ordning”, står det i domen.

ANNONS

Kort och gott, Laholm har inte gjort sin hemläxa när det kommer till att hitta ersättningsparkeringar.

Mark- och miljööverdomstolens beslut är mycket välkommet. Under sommarmånaderna har det rått i det närmaste anarki på stränderna i Laholm. Dessutom sliter motortrafiken på både stränderna och miljön.

Motortrafik hör helt enkelt inte hemma på sandstränder. Vare sig i Laholms kommun eller någon annanstans i Sverige. Punkt slut.

Läs mer:

ANNONS