Norre katts park och Bastionen i Halmstad.
Norre katts park och Bastionen i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Ingen gillar Bastionen!

Halmstad är en rik kommun och nog borde den centralt belägna stadsparken förtjäna bättre än att stoppas i malpåse på obestämd tid.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå artikeln ”Arbetet med att utveckla Norre katts park lagt på is”, 20/5.

Än en gång placeras Norre katt i malpåse. HP rapporterade häromdagen att utvecklingsplanerna för parken stoppas. Endast den första budgeterade etappen ska genomföras. Det innebär att Bastionens slänter ska stabiliseras och de vackra träd som växer där avlägsnas. Därmed blir det fri insyn så att alla kan se den skamfläck som Bastionen utgör.

Opinionsundersökningar har genomförts med entydigt resultat. Ingen gillar Bastionen! Utredningar har staplats på varandra. Planer har utarbetats. Vallöften lämnats. Men som så ofta i Halmstad skjuts besluten på framtiden. Sannolikt händer inget inom de närmaste fem åren, säger kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Norre katt var för hundra år sedan en vacker park som lockade besökare från när och fjärran. Den utvecklades till en mönsteranläggning och var Halmstads stolthet. Parken är fortfarande attraktiv, även om den mist sin forna glans. Men så har vi det här med Bastionen. En betongmastodont som påminner om politiska felsteg, som senare generationers politiker inte haft mod och kraft att rätta till.

Det enda rimliga hade varit att spränga bort betongen, men i stället har makthavarna inriktat sig på att lappa och laga. Hittills med dåligt resultat.

För två år sedan presenterades förslag att utveckla parken i sin helhet. Något som säkert hade hälsats med tillfredsställelse av såväl ortsbor som turister. Men det visade sig snart var en utopi. ”Totalen i vår investeringsbudget är maxad”, påstår Stefan Pålsson (S) som rattar kommunen. Ella Kardemark (KD) fyller på: ”Bastionen och Norre katt är en viktig fråga för centrum, men precis som när det gäller allt annat måste vi prioritera det som är viktigast här och nu”.

Visst ska skola, vård och omsorg prioriteras. Men Halmstad är en rik kommun och nog borde den centralt belägna stadsparken förtjäna bättre än att stoppas i malpåse på obestämd tid. Citykärnan utarmas, butiker slår igen och Österskans har förvandlats till en luggsliten lekplats för tillfälliga hugskott. Norre katt finns kvar, men behöver utvecklas och förädlas. Det skulle innebära en investering i livskvalitet, såväl i dag som för framtiden.

ANNONS

Släpp ut katten ur påsen!

Uno Grönkvist

LÄS MER:Första etappen av Norre katts park får vänta till i höst

LÄS MER:Förstudie föreslår att Bastionen står kvar och parken görs mer aktiv

ANNONS