Besparingar i skola och förskola är ämne för insändaren.
Besparingar i skola och förskola är ämne för insändaren. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hur många anställda i skolan och förskolan kommer att gå in i väggen?

Styret i Halmstad saknar vilja att satsa på välfärden i en lågkonjunktur.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Läser i Hallandsposten (20/11) att Halmstads kommun ska spara in 40 miljoner på skolan och förskolan. Detta efter ännu ett stålbad det senaste året då majoriteten av all kringpersonal försvunnit och vi anställda i skola och förskola redan fått börja gå på knäna på grund av att 45 miljoner skulle sparas in. Styret "Ansvar i Halmstad" meddelar genom Arber Gashi att det är nödvändigt och listar några kommunpolitiska floskler.

I verkligheten är det inte alls nödvändigt. Det är bara att styret i Halmstad saknar viljan att satsa på välfärden i en lågkonjunktur. Vi får väl se hur många anställda i skolan och förskolan som nu kommer att gå in i väggen på grund av denna överbelastning.

ANNONS

Redan nu har barnen som har störst behov fått stryka på foten. De kommer nu få ännu sämre förutsättningar. Alla dessa anställda och barn som får det sämre kommer att få tynga samvetet hos de styrande i kommunen. Om de nu har något samvete, vilket jag tvivlar på, så som de nöjt slår sig för bröstet samtidigt som de skickar anställda med huvudet före rakt in i väggen. Men det är väl lätt när man bara ser siffror och inte människorna bakom.

Skola och förskola är en investering inför framtiden. "Ansvar för Halmstad" tar helt enkelt inte ansvar och det är invånarna som får betala. Det finns pengar, men ”Oansvar ” för Halmstad tycker att det är viktigare att kommunen fortsätter gå med överskott mitt under en lågkonjunktur.

De kanske följer kommunallagens budgetregler, men de följer sannerligen inte skollagen eller arbetsmiljölagen. Kommunen följer inte heller kollektivavtalet (HÖK21) som säger att både arbetsgivare och fackförbund ska arbeta för en bättre arbetsmiljö.

Det är både skrattretande och patetiskt hur svag politisk vilja ”Oansvar” för Halmstad har.

Förbannad lärare

LÄS MER:Skolan måste spara in motsvarande 70 tjänster

ANNONS