Skapa ett modernt idrotts- och eventområde för hela Halmstad vid Örjans vall, föreslår skribenten.
Skapa ett modernt idrotts- och eventområde för hela Halmstad vid Örjans vall, föreslår skribenten. Bild: Jari välitalo

Framtidens Örjans Vall – ett modernt idrotts- och eventområde för hela Halmstad

Varför inte göra som i exempelvis Göteborg, Malmö, Växjö, Borås och Kalmar? Det vill säga, bygg en ny arena helt nära den gamla och behålla båda?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Ett sätt att få mer liv i centrum är att se till att staden får en evenemangsarena utomhus, som komplement till vår fina Halmstad arena. Simstadion Brottet skall ju inte behöva stängas flera veckor för musikarrangemang, när man kan förlägga dessa mer centralt till nytta för krögare och stadens centrum. Faktum är ju att vi redan har en sådan arena. Örjans Vall är en alldeles för fin anläggning för att inte nyttjas för mer än fotboll.

Politiken har gett tjänstemännen i uppdrag att utreda om en ny fotbollsarena kan ligga på samma ställe som Örjans Vall ligger i dag. Det skulle ju i så fall betyda att man skall utreda om en arena som nyligen är renoverad för nära 100 miljoner är lämplig att riva för att sedan bygga en ny på samma plats för kanske 3-400 miljoner kronor. Och återigen endast för fotbollsspel. Varför inte göra som i exempelvis Göteborg, Malmö, Växjö, Borås och Kalmar? Det vill säga, bygg en ny arena helt nära den gamla och behålla båda? Där har man sett till att anläggningarna har fått nytt liv med fler event.

ANNONS

Det är egentligen väldigt enkelt. Gör ett ordentligt stråk för gång- och cykeltrafik från centrum till den nuvarande fina entrén till Örjans Vall och Laxövägen. Uppdatera anläggningen med konstgräs så att den kan nyttjas för fotbollsspel året runt, och inte bara främst för allsvenska matcher. Halmia hade inte behövt flytta sina matcher och såväl damlag som u-lag kommer därmed få en riktigt god tillgång till en arena av hög klass. Se till att anläggningen även förbereds för event, så att Gyllene Tider och Håkan Hellström med flera kan lira helt nära centrum.

Bygg en ny fotbollsarena bakom den gamla där träningsplanerna finns i dag. Den behöver då inte byggas med kanslier etc. då detta kan vara kvar i den gamla anläggningen. Det kan ändå bli en fin arena likt Bravida arena i Göteborg eller Studenternas i Uppsala.

Biltrafiken kan man lösa genom att endast göra anläggningarna nåbara med bil från Norra infartsleden, via Slottsmöllans parkering. Här kan man även bygga parkeringsplatser. På så vis skiljs bilar från cykel- och gångtrafik.

Vilket fantastiskt idrotts- och eventområde det skulle kunna bli, helt nära centrum. Mer action, precis vad vårt centrum behöver. Dessutom skulle de allra flesta bli nöjda, både de som vill behålla Örjans Vall och de som propsar på en ny fotbollsarena. Och att göra alla nöjda är som bekant inte en enkel uppgift.

ANNONS

Örjan Svall

LÄS MER:Örjans valls vara eller inte vara – här är ALLA turer sedan 2005

LÄS MER:Här är förslagen för Örjans vall: Bygg inte bostäder – utred behovet för arena

LÄS MER:Så tycker partierna om en framtida flytt av Örjans vall

LÄS MER:Så ser visionen för arenastaden ut – fotbollsarena, hotell och ishall

ANNONS