Till fredsrörelsens konstruktiva tankar för den nuvarande situationen hör bland annat att länderna mobiliserar en grupp professionella konfliktlösare och medlare som finns tillgängliga genom FN och OSSE, skriver Susanne Gerstenberg.
Till fredsrörelsens konstruktiva tankar för den nuvarande situationen hör bland annat att länderna mobiliserar en grupp professionella konfliktlösare och medlare som finns tillgängliga genom FN och OSSE, skriver Susanne Gerstenberg. Bild: Tim Aro/TT

Det enda som kan stoppa kriget är fredsförhandlingar

Fredsrörelsen över lag har alltid kritiserat Rysslands angreppskrig från allra första början.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Slutreplik. Apropå insändarna ”Historien kan upprepa sig” samt ”Det enda som kan stoppa Ryssland är militär styrka”, 27/3.

Historien upprepar sig aldrig, vill jag säga till Sune Andersson (HP 27 mars). Att jämföra Putin med Hitler känns för mig som tysk med stark historisk erfarenhet fullständigt avigt. Bådas hänsynslösa respektlöshet mot människor kan väcka tanken men bakgrunden till varje krig måste ses i ett större sammanhang med alla inblandade.

Fredsrörelsen över lag har alltid kritiserat Rysslands angreppskrig från allra första början. Krister Edvardson (HP 27 mars) har tydligen inte fått kännedom om det därför att fredsrörelsen inte hörs i media. Till fredsrörelsens konstruktiva tankar för den nuvarande situationen hör bland annat att länderna mobiliserar en grupp professionella konfliktlösare och medlare som finns tillgängliga genom FN och OSSE (Organisation för Säkerhet och Samarbete i Europa). Ryssland är medlem i båda. Kina skulle kunna gå in som handledare (”supervisor”). Alla måste lyssna på alla och till slut skriva under ett fredsavtal samt ett avtal om en ny säkerhetsordning för Europa. Detta var redan Michail Gorbatjovs förslag 1990 som ingen lyssnade till.

ANNONS

Susanne Gerstenberg

Kvinnor för fred

ANNONS