Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Det enda som kan stoppa Ryssland är militär styrka

Hur ska man kunna sluta ett fredsavtal med Ryssland, med ett land som inte följer de avtal man undertecknat?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Uttalande, Kvinnor för freds årsmöte 2023-03-11 Ingalill EK och Susanne Gerstenberg, 21/3.

Det enklaste sättet att få fred i Ukraina är att Ryssland avbryter angreppet och lämnar landet. Men det kräver inte den så kallade fredsrörelsen som kvinnor för fred anser sig tillhöra. Utmärkande för denna grupp är att den aldrig kritiserar, eller ställer krav på Ryssland.

Ryssland har brutit mot flera internationella avtal landet undertecknat, som FN-stadgan, Helsingfors-avtalet och Budapestöverenskommelsen. Budapestöverenskommelsen innebar att Ukraina lämnade över kärnvapen till Ryssland. I gengäld lovade Ryssland att inte angripa Ukraina. Ryssland torterar och avrättar krigsfångar, man plundrar, våldtar och mördar civila, man inriktar krigföringen mot civila och kidnappar barn. Ryssland bryter mot folkrätten och Genèvekonventionen. Hur ska man kunna sluta ett fredsavtal med Ryssland, med ett land som inte följer de avtal man undertecknat?

Att kräva ett fredsavtal som innebär att Ukraina tvingas lämna territorium till Ryssland innebär att krig accepteras som ett sätt att ändra gränser på. En sådan fred innebär dessutom att civilbefolkningen i de områden som avträds utlämnas till ryskt godtycke.

För det första kan man konstatera att den så kallade fredsrörelsen inte har något alternativ till Ukrainas militära försvar som innebär att landet blir fritt. För det andra kan man konstatera att om den så kallade fredsrörelsen accepterar att territorium kan erövras genom krig, legitimerar man krig. Det enda som kan stoppa Ryssland är militär styrka, därför är det rätt att stödja Ukraina militärt, att satsas på försvaret och att gå med i Nato.

Krister Edvardson