De lampor som är tända gör inte ett dugg nytta. Har kommunen så dålig reglering på sin gatubelysning att man inte  kan punktsläcka lampor så ge sjutton i det, menar skribenten om gatubelysningen i Laholms kommun.
De lampor som är tända gör inte ett dugg nytta. Har kommunen så dålig reglering på sin gatubelysning att man inte kan punktsläcka lampor så ge sjutton i det, menar skribenten om gatubelysningen i Laholms kommun. Bild: TT/arkiv

Det är becksvart i de mindre orterna

Att för stunden spara in energikostnaden för två av tre gatlampor kan tyckas bra, teoretiskt sett, men kostnaden för samhället blir så mycket större.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Knut Slettengren, moderat politiker i Laholm, slår sig för bröstet och tycker han har gjort en hjälteinsats när han släckt ner gatubelysningen i Laholms kommun. Det är becksvart i de mindre orterna, redigt tjyvamörker som min mormor sa. Detta går stick i stäv mot allt vad man tidigare kampanjat om. Tänd belysning, klipp ner häckar så skyddar du dig mot inbrott.

Det har inte gjorts någon konsekvensanalys gällande nedsläckningen. Teoretiskt är det två av tre lampor som släcks ner. Men då detta inte kan ske med automatik släcks hela gatukvarter i stället. Rundorna på kvällen blir korta nu när mörkret faller på då skuggorna i mörkret är påfallande. Min granne på 85+ som i övrigt är hälsan själv trots tre år med corona i samhället vågar inte gå utanför dörren i det massiva mörker som råder, utan står och försöker få lite luft på förstukvisten utanför dörren på kvällen, något som hen tidigare fick via sina kvällspromenader.

ANNONS

Vad blir konsekvenserna och kostnaden när ett barn blir påkört, någon blir nerslagen , den som får påhälsning av tjuvar, slangat eller borrat tank i sin bil? Hemtjänstpersonalen riskerar skada sig, gående, cyklister blir påkörda på de smala trottoarerna eller avsaknad av dessa och som tvingar ut gående på gatan. Skolbarnen på väg till bussen. Vem tar kostnaden för detta? Att för stunden spara in energikostnaden för två av tre gatlampor kan tyckas bra, teoretiskt sett, men kostnaden för samhället blir så mycket större.

Siffrorna som vederbörande anger är 25 000 kronor per dygn. Räknat på Laholms invånarantal innebär det att besparingen blir under 1 krona per dag per invånare eller 9.125 miljoner per år sett till att gatubelysningen är tänd lika länge året om. Sett till att året inte har lika många mörka timmar under sommarhalvåret som i höst- och vintermörkret så blir besparingen långt under denna summa. Är inte ett barns liv eller en 85+:ares välbefinnande värt mer i denna kommun? Kommunen har ett beräknat resultat enligt budget på 35 miljoner kronor och en budget totalt på 2,1 miljarder. Var är rimligheten i detta?

Att släcka ner två av tre lampor i energibesparingens tidevarv, vore väl okej om det skett jämnt. Men det släcks ner hela kvarter och i Vallberga där jag bor är det både tre och fyra lampor i rad längs med Ränneslövsvägen som är tända. På Långgatan och Bredgatan är det flera hundra meter som är mörklagda. De lampor som är tända gör inte ett dugg nytta. Har kommunen så dålig reglering på sin gatubelysning att man inte kan punktsläcka lampor så ge sjutton i det.

ANNONS

Kommunen är JO-anmäld av en person i Skummeslöv och fortsätter det här så skall det blir flera.

Boende i det mörklagda Vallberga

LÄS MER:Kommunen ska riskbedöma nedsläckningen

LÄS MER:Mindre kritik mot släckta gatlyktor på 1990-talet

LÄS MER:Kommunpolis kritisk mot nedsläckning

ANNONS