Men vilken tur då att vi bor i den vackraste stadsdelen i hela Halmstad, skriver Rigmor Wilderoth apropå en artikel i HP.
Men vilken tur då att vi bor i den vackraste stadsdelen i hela Halmstad, skriver Rigmor Wilderoth apropå en artikel i HP. Bild: Roger Larsson

Den rikaste stadsdelen i Halmstad

Det kan vara en anledning till att medelinkomsten för Vallås inte är den högsta i HP:s tabell. Det finns säkert fler. HP kan ju undersöka vilka.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Så har vi återigen genom HP:s försorg den 20/2 fått klart för oss hur väderstrecken delar Halmstad öst och väst. Redan 1970 när jag kom till staden blev jag mycket snart upplyst om att jag bodde helt fel, nämligen på öster.

Frekvent gör HP oss läsare uppmärksamma på var de finaste och dyraste villorna finns, var man tjänar mest och nu senast har man varit ute och åkt buss! 3:ans buss har man klivit på. Även Vallås är medtagen i tidningens tabell trots att det är 1:an och 5:an som trafikerar Vallås. Resultatet hade säkert blivit detsamma eftersom 1:ans buss går förbi Frösakull. Jag undrar varför får vi denna information? God journalistik hade, tycker jag varit att ta reda på varför det är så här? Det får vi inte reda på. I stället cementerar HP oviktiga och kända fakta.

ANNONS

Jag har inte hela sanningen men en del av den torde vara att det finns fler hyresrätter på öster, att HFAB som allmännytta har en skyldighet att tillhandahålla lägenheter till till exempel dem som kommer till Halmstad som flyktingar. Ett åläggande som de privata fastighetsägarna på väster inte har. Eftersom det inte verkar finnas något integrationsprogram i kommunen som reglerar frågan om boende hamnar dessa människor ofta på Vallås eller Andersberg. De har oftast inte med sig några förmögenheter utan får vänta på en plats för att lära sig svenska innan de eventuellt kan få ett arbete. Det kan ta tid.

Jag talade med en kvinna från Damaskus som hade väntat i två år på en SFI-plats. Hon var utbildad mattelärare i sitt hemland. Nu behöver vi ju inte några lärare i Sverige eftersom man håller på att ta bort flertalet lärartjänster, men ändå. Många av dem lever på bidrag som naturligtvis inte kan eller ska jämföras med välutbildade, högavlönade svenskar på väster.

Jag tror att ovanstående kan vara en anledning till att medelinkomsten för Vallås inte är den högsta i HP:s tabell. Det finns säkert fler. HP kan ju undersöka vilka.

Men vilken tur då att vi bor i den vackraste stadsdelen i hela Halmstad. Naturen, promenadstråken, det rika djurlivet, aktivitetsparken, frisbeegolfbanan, Solrosparken och inte minst den kulturella mångfalden gör ändå Vallås till den rikaste stadsdelen i Halmstad.

ANNONS

Rigmor Wilderoth

Svar direkt:

Hej Rigmor och tack för dina tankar kring ”Bussresan”. Syftet med artikeln var att på ett pedagogiskt sätt synliggöra inkomstskillnaderna för de olika områdena längs busslinjen. Större anspråk än så hade inte just den artikeln. Men artikeln är en bra utgångspunkt för att försöka besvara flera av de frågor som du ställer. Vi tar med oss dina synpunkter i vårt idéarbete framöver.

Petter Tarenius, nyhetschef

ANNONS