Men det är inte islamhat att gå emot den ideologi man bekänner sig till, anser skribenten.
Men det är inte islamhat att gå emot den ideologi man bekänner sig till, anser skribenten. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Politiskt budskap som förs fram i religionens namn bör bemötas

Den muslimska kommuniteten utgör den mylla ur vilken den radikala islamismen med sin bokstavstro och fanatism kan blomma upp.

ANNONS
|

Vad är orsakerna till islamkritiken i Hylte? Finns ett hot mot demokratin från politisk islam?

Islam är religion och politik i kombination. Jag har inga problem med fromhetsislam. Men när man i religionens namn för fram ett politiskt budskap känner jag ett ansvar att på politikens villkor bemöta:

• Demokratisk parlamentarism: Enligt islam är sharialagarna gudagivna, och därmed oföränderliga, det vill säga de är överlägsna demokratiskt tillkomna lagar ”som måste lappas och lagas hela tiden".

• Yttrandefrihet: Enligt sharia bör blasfemi vara straffbelagt. Man tycks vara omedveten om att man därmed frånsäger sig ett incitament till teologisk vidareutveckling.

• Religionsfrihet: Enligt sharia ska apostasi bestraffas. I 13 av världens islamdominerade länder gäller dödsstraff! En religion som behöver behålla de sina med hot underkänner sin egen relevans.

ANNONS

• Könsjämlikhet: Enligt islam är mannen kvinnans förmyndare, han har rätt att ge en olydig hustru fysisk tillrättavisning, hon ärver hälften, hennes vittnesmål väger hälften. Sharia står för ett föråldrat patriarkalt synsätt.

• Rasism: I de flesta islamdominerade länder registreras religionstillhörighet, och de rättrogna tilldelas ofta ett högre värde än de otrogna i lagen – ett slags "religiös rasism". Därutöver har vi inom islam den specifika rasismen mot judar.

I mitten av förra århundradet fördes en intensiv religionsdebatt i Sverige, med bland andra Hedenius och Tingsten som religionskritiker. Men inte betraktar vi dessa som kristendomshatare!

Torgny Segerstedt insåg tidigare än de flesta att nazismen var en katastrof – och drog på sig mängder av fiender. Men aldrig att vi kallar honom nazisthatare!

Vi har anledning att uppskatta alla muslimer som är varma, vänliga och ansvarstagande. Men det är inte islamhat att gå emot den ideologi de bekänner sig till. Långt ifrån alla muslimer vill driva kraven på sharia till sin spets, men den muslimska kommuniteten utgör den mylla ur vilken den radikala islamismen med sin bokstavstro och fanatism kan blomma upp.

Jag anser att det är en olycka att vi är så angelägna att stå upp för en minoritets rimliga rättigheter till sin religion att vi glömmer vilket tankemässigt gods som kan följa och vad detta kan innebära på sikt.

ANNONS

Karl Gerhard sjöng om den ”ökända hästen från Troja”. Den varningen har en ny relevans i dag.

Bengt Sareld

ANNONS