Insändarskribenten debatterar den kommunala budgeten i Halmstad.
Insändarskribenten debatterar den kommunala budgeten i Halmstad. Bild: Maja Suslin / TT

Nej, en budget i juni stärker inte demokratin

Jag anar att det finns en oro hos skribenterna över att nästa val sannolikt kommer att resultera i en dramatisk förändring av det politiska landskapet i kommunen (och landet).

ANNONS
|

Replik. Apropå debattartikeln ”En budget i juni stärker demokratin”, 9/10.

Vad ni föreslår – på enkelt språk – är just att ni som har fått förtroendet under mandatperioden 2018–2022 ska ha inflytande över budgeten som ska beslutas efter eran mandatperiod är över. Hur ni försöker vinkla det till en klok demokratisk idé är en aning alarmerande.

Jag anar att det finns en oro hos skribenterna över att nästa val sannolikt kommer att resultera i en dramatisk förändring av det politiska landskapet i kommunen (och landet). Just den oron föranleder till att man agerar på det här viset vilket är absurt då exempelvis Jonas Bergman (M) inte avser att fortsätta inom politiken under nästa mandatperiod.

ANNONS

Genom en huvudbudget – som ni föreslår – kommer ni ha möjligheten att påverka nästa mandatperiods inledande budget och där går man en väldigt tunn balansgång för vad som är demokratiskt och icke-demokratiskt.

Ni skriver att er önskan är att undvika att “det demokratiska hantverket ska lamslås i flera månader” genom att verksamheterna ska ha “stabila” förutsättningar. Smart ordval, för sanningen är den att stabila förutsättningar inte är likvärdigt med goda förutsättningar. Genom att försöka påverka nästa års budget på det här viset skapar ni en situation där initierande förhandlingarna efter valet 2022 ger alliansen ett övertag. Skärp er.

Apropå personalförstärkningar; man kan ju tycka att fokuset på bland annat arbetsmiljöfrågor inom kommunen – som skola, vård eller äldreomsorg vilket hundratals anställda flaggat för – borde vara en prioritering här och nu. När ni nu i stället väljer att lägga fokuset på hösten 2022 visar det de facto vem som är verklighetsfrånvänd.

Jag anser inte att Mattias Karlsson har missuppfattat och jag är säker på att många av läsarna också har ett eller annat att tycka om det här förslaget. Vidare känns ert förslag inte alls genomtänkt med tanke på den senaste periodens skriverier från HP, jag lämnar det här – tack.

ANNONS

Gökhan Doramar (V)

LÄS MER:Budgetbeslut som inte är demokratiskt förankrat

LÄS MER:Framtida budget orsakade politiskt bråk i fullmäktige

ANNONS