Han får använda ord – så många han vill – om varför han bränner dessa böcker

Rasmus Paludan kan bränna vilka böcker han vill på en öde ö.

ANNONS
|

Replik. Apropå debattartikeln ”Kräver ett hårt och tydligt svar från samhället”, 2/5.

Rasmus Paludan, som enligt massmedia kandiderar till riksdagen i valet 2022, vill bränna koranen i områden där det bor många människor som håller denna bok helig. Polisen ska skydda hans rätt att genomföra denna handling. Personer, som är bosatta i området, och som håller koranen högt, blir sårade och arga och kastar stenar. De som inte är praktiserande muslimer, men som kommer från länder där islam är den största religionen, känner att handlingen är ett angrepp på hela gruppen invandrade muslimer.

De uppfattar tydligt ett hatbudskap och kastar stenar. Att bränna något som är viktigt och symboliskt för en hel grupp människor är inte demokrati, det är en provokation. De kriminella gängen, som bor i området, och som kanske inte ens praktiserar islam, ser en gyllene chans att slåss mot polisen.

ANNONS

Rasmus Paludan nådde sitt mål: fullt krig mellan människor bosatta i så kallade utsatta områden och polisen. Han nådde också målet att högerextrema partier högljutt och harmset lägger fram sina lösningar. Erik Hellsborn (SD) uttrycker sin syn i HP den 2/5. Han vill ha fler poliser och hårdare tag. Stränga straff och utvisningar. Gärna "inbördeskrig" för att försvara Paludans rätt att provocera. Han framför generella hatbudskap mot alla som deltog i upploppen. Han vill se våld som lösning på en konflikt som handlar om rätten att söka upp människor och provocera dem. Erik Hellsborn försvarar inte yttrandefrihet och demokrati.

Det finns bättre lösningar. Rasmus Paludan kan bränna vilka böcker han vill på en öde ö. Det är lämpligt att inte tillkännage på förhand var han tänker utöva sin demokratiska rättighet att elda böcker. Han kan sedan få berätta varför han väljer att bränna just dessa böcker. Han får använda ord, så många han vill. Andra människor får argumentera emot honom. Så fungerar demokratin. Man diskuterar sina uppfattningar och undviker våld. De som använder våld ska givetvis lagföras. Provokatörer ska neutraliseras. Rösta inte på högerextremismen i valet i september !

Marie Ekholm, medlem i MP de gröna

ANNONS