Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi behöver omedelbart fler poliser, med kraftigare utrustning och utökade befogenheter. Men vi behöver också samtligt se dessa kravaller för vad de är, skriver Erik Hellsborn (SD). Bild: Kicki Nilsson/TT
Vi behöver omedelbart fler poliser, med kraftigare utrustning och utökade befogenheter. Men vi behöver också samtligt se dessa kravaller för vad de är, skriver Erik Hellsborn (SD). Bild: Kicki Nilsson/TT

Detta kräver ett hårt och tydligt svar från samhället

Om vi inte sätter ner foten nu, riskerar vi inte bara mer våld i våra utsatta områden. Vi riskerar en framtid där den svenska demokratin och rättsstaten inte längre kontrollerar varje del av landet. Det skriver Erik Hellsborn (SD).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Förra veckans koran-kravaller var skrämmande att se. Över 100 poliser skadades, flera uppgav att de fruktade för sina liv. Upploppsmakarna lyckades inte bara tvinga polisen till reträtt utan erövrade samtidigt polisiär utrustning såsom västar och fordon. Dessa visades sedan stolt upp i filmklipp på sociala medier där brottslingarna jublade och firade sin seger över majoritetssamhället.

Detta är oacceptabelt, och kräver ett hårt och tydligt svar från samhället. Vi behöver omedelbart fler poliser, med kraftigare utrustning och utökade befogenheter. Men vi behöver också samtligt se dessa kravaller för vad de är. De är nämligen inte ”vanlig” brottslighet, utan ett angrepp på samhället med det yttersta syftet att underminera demokratin och rättsstaten.

Angriparna bestod av islamister, gängmedlemmar och klankrigare. Dessa accepterar inte den svenska demokratins legitimitet, utan kräver i stället att de själva ska få styra och bestämma över de områden de betraktar som sina egna.

Den här gången handlade det om brännandet av koranen. Något som är lagligt i Sverige, men alltså inte kunde accepteras av islamisterna och banditerna. Naiva röster framför åsikten att vi då bara bör förbjuda koran-bränning så är problemet löst.

En förståelig inställning från ett kompromissvilligt, svenskt perspektiv, men dessvärre hopplöst naivt när man har med våldsamma hederskulturer att göra. Varje reträtt, oavsett om det handlar om bokstavligt retirerande poliser, eller tillmötesgående lagstiftning, kommer enbart ses som ett tecken på svaghet. Som en bekräftelse på att våld fungerar, och att man kan fortsätta använda det för att tvinga fram fler eftergifter.

Om vi inte sätter ner foten nu, riskerar vi inte bara mer våld i våra utsatta områden. Vi riskerar en framtid där den svenska demokratin och rättsstaten inte längre kontrollerar varje del av landet, utan att mycket av den reella makten i stället utövas av imamer, klanhövdningar och gängledare. Detta kan vi aldrig acceptera. Från Sverigedemokraterna är budskapet tydligt:

• Demokratin och rättsstaten är inte förhandlingsbar.

• Vi ska inte vika en tum för gäng, klaner eller islamister.

• Den som angriper polis eller på annat sätt försöker sätta demokratin och rättsstaten ur spel ska straffas hårt, och om möjligt förvisas ut ur landet.

Erik Hellsborn (SD)

riksdagskandidat