”Utöver det förstörs miljardvärden av minskad ålproduktion i Lagan.”
”Utöver det förstörs miljardvärden av minskad ålproduktion i Lagan.” Bild: Fredrik Magnusson

Miljövärden offras för betydelselös elproduktion

Laholms kraftverk producerar inte mer el än tre normalstora vindkraftverk. Bara med detta kraftverk förstörs årligen värden för upp till 100 miljoner kronor av förstörd vildlaxproduktion. Det skriver liberalen Allan Stutzinsky och Kent Nyman från föreningen Vision Lagan.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

I en debattartikel i Göteborgs-Posten beklagar sig Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin över att miljöorganisationer upplever distans mellan politiker och miljöintresserade (26/6).

Samme debattör har under våren samlat Hallands ledande centerpartister i en debattartikel i Hallandsposten under rubriken ”Småskalig vattenkraft får inte torrläggas” (1/3).

”Vi jobbar varje dag för en politik som brukar jordens resurser med förnuft”, skriver Rickard Nordin.

Samtidigt vill han uppnå ökad klimatnytta genom export av el. Frågan miljöintresserade bör ställa sig är varför ett parti som vill framställa sig som grönt konsekvent har motarbetat fri fiskvandring i det som en gång varit ett av Europas viktigaste uppväxtområden för ål och lax. Enorma miljövärden offras i södra Sverige till förmån för betydelselös elproduktion. Politik byggd på floskler har fått styra.

ANNONS

Det framförhandlade resultatet i den Nationella planen för fiskevård (som i princip framtvingats av EU för att värna biologisk mångfald) såg bra ut ända tills LRF satte in en intensiv lobbykampanj. Centerpartiet tycks inte ens acceptera att myndigheter skall kunna göra en miljöprövning utan politikerpåverkan. Liberalerna, som velat avsätta större resurser till biologisk mångfald, är kritisk till detta.

Havet och våra älvar är vår mest misskötta resurs. Med Centerns politik kommer det fortsatt att vara så.

Laholms kraftverk, av bland annat föreningen Vision Lagan utsett till Sveriges skadligaste i relation till dess ringa nytta, producerar inte mer el än tre normalstora vindkraftverk. Bara med detta kraftverk förstörs årligen värden för upp till 100 miljoner kronor sett bara till ekonomisk värdering av förstörd vildlaxproduktion.

Utöver det förstörs miljardvärden av minskad ålproduktion i Lagan. Den skadliga elproduktionen kommer inte ens Sverige tillgodo eftersom den går på export till Tyskland och Danmark. Namninsamlingar visar att det inte speglar folkets intresse.

Även som liberal måste man inse att vissa värden bör vara under gemensam kontroll som beskattningsrätt och försvar, men även resurser som vattenförvaltning och energisektor.

Folkomröstningen i kärnkraftsfrågan visade att Centerpartiet inte legat i fas med folkviljan. Centern är stolta över att man luckrat upp strandskyddet och värnar äganderätten för skogsägare och beskriver det som ”grön politik”.

ANNONS

Liberalerna vill i stället gynna småföretagande, hjälpa markägande bönder till ytterligare intäkt (förebild Island) genom att till exempel satsa på naturvårdsvärden och fisketurism i stället för förlustbringande elexport till Danmark och Tyskland.

Vi anser att genom att tillåta forskning och utveckling av säkrare kärnkraft med energiproduktion så kan vi erbjuda miljörörelsen värden tillbaka genom att restaurera vissa viktiga vattendrag och därmed skapa långsiktigt hållbara arbeten utöver de naturvärden som då kommer alla tillgodo.

Socialdemokraterna och Centerpartiet har likheten att de båda lierat sig med ekonomiskt starka organisationer, LO respektive LRF. Problemet med detta blir att dessa organisationers särintressen i alltför hög grad får styra politiken.

Liberalernas uppfattning är att forskning och framsteg även skall kunna komma miljön tillgodo. Naturvärden måste kunna prissättas och först då vi lägger till den värderingen kan riktiga långsiktiga beslut fattas.

Allan Stutzinsky

liberal kandidat till kommunfullmäktige i Göteborg

Kent Nyman

ordförande i föreningen Vision Lagan

ANNONS