Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har lagt skarpa förslag i riksdagen, nu är det upp till andra partier om man vill rädda den svenska vattenkraften, skriver ett flertal representanter för C. Bild: Bertil Ericson / TT
Vi har lagt skarpa förslag i riksdagen, nu är det upp till andra partier om man vill rädda den svenska vattenkraften, skriver ett flertal representanter för C. Bild: Bertil Ericson / TT

Torrlägg inte den småskaliga vattenkraften

Det har gått så långt att vi nu riskerar stora mängder utrivningar med förödande konsekvenser, trots att den politiska viljan är något annat.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Centerpartiet är ett grönt parti med ett mål om ett helt förnybart energisystem. I Sverige har vi unika förutsättningar att producera förnybar energi. Vi kan bara titta på vårt elsystem som till mer än 60 procent hämtar sin kraft från förnybara energikällor, från solen, vinden, vattnet och våra skogar och åkrar.

Den småskaliga vattenkraften står för en liten andel av Sveriges totala vattenkraftsproduktion men till antalet är de småskaliga verken dominerande. Kraftverk lokalt skapar viktig försörjningstrygghet i tider av oro i vår omvärld. I omgivningarna av dessa tusental små vattenkraftverk har samhällen utvecklats sedan flera hundra år tillbaka, vilket har skapat värdefulla kulturmiljöer i hela Sverige.

Det handlar inte bara om enskilda byggnader utan på många platser är byn byggd kring den gamla kvarndammen. Utan den sjunker huspriser och badplatser försvinner. Kraftverksdammarna hjälper till att bromsa upp vattnet, något som varit viktigt, inte minst när somrarna blir hetare med extremt låga vattennivåer på många håll i landet. En utrivning hade på flera platser varit helt förödande.

Sedan något år tillbaka finns en ny lagstiftning på plats som ska balansera miljöintresset för den vandrande fisken med andra intressen som nämnts ovan. Den politiska viljan är tydlig – den småskaliga vattenkraften behövs. Trots det ser vi hur vattenmyndigheterna arbetar på i gamla hjulspår utan att ta hänsyn till de undantag som den politiska viljan så tydligt pekat ut i den nya lagstiftningen. Det har gått så långt att vi nu riskerar stora mängder utrivningar med förödande konsekvenser, trots att den politiska viljan är något annat.

Det måste få ett slut. Regeringen måste agera kraftfullt och pausa de prövningar som drar i gång under våren. Riktlinjerna behöver uppdateras och myndigheterna rätta sig efter den politiska viljan. Vi har lagt skarpa förslag i riksdagen, nu är det upp till andra partier om man vill rädda den svenska vattenkraften.

Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson

Anneli Andelén (C), oppositionsråd Falkenbergs kommun

Anna Roos (C), oppositionsråd Hylte kommun

Fredrik Hansson (C), kommunalråd Kungsbacka kommun

Ove Bengtsson (C), toppkandidat kommunvalet Laholm

Victor Rundqvist (C), toppkandidat kommunvalet Halmstad

Lena Språng (C), toppkandidat kommunvalet Varberg