”Fler vuxna i klassrummet – en trygghet för läraren.”
”Fler vuxna i klassrummet – en trygghet för läraren.” Bild: Gorm Kallestad TT

Kan volontärer i skolan vara en modell att prova? Ja!

Jag delar dina tankegångar att det är i skolan vi måste börja för att få rätsida på vår kriminalitet. Det skriver Kerstin Jadne i ett brev till ledarsidan apropå ledaren ”Vad Ulf Kristersson inte pratar om – skolan” av den politiske redaktören Mattias Karlsson.

ANNONS
|

Jag skriver till dig angående din artikel ”Vad Ulf Kristersson inte pratar om – skolan” (HP, 13/4).

Jag delar dina tankegångar att det är i skolan vi måste börja för att få rätsida på vår kriminalitet, ”en fråga som är avgörande för Sveriges framtid” (HP, 13/4).

Jag är pensionär sedan många år tillbaka, har en utbildning som lärare/speciallärare och tjänstgjorde på Länsskolnämnden i Solna då skolminister Göran Persson hösten 1989 kommunaliserade grundskolan. Din artikel var inspirerande och jag har själv funderat mycket på huruvida seniorer skulle kunna bidraga med sin livserfarenhet/ vuxenkontakt i skolan och ”kanske motverka till att unga rekryteras till de kriminella gängen”

ANNONS

Hösten 2023 var jag volontär i Svenska skolan i San Agustin – på Gran Canaria. Många av våra 61–67-åringar som i dag går i pension funderar säkert på ”vad ska jag syssla med då jag blir pensionär?”

Kan volontärer i skolan vara en modell att prova i den svenska grundskolan? Ja! Behöver du som volontär vara utbildad lärare? Nej, anser jag!

Den livserfarenhet du har som pensionär räcker långt! Fler vuxna i klassrummet – en trygghet för läraren. Läraren har ansvaret och bedriver undervisningen. Du finns där som vuxen med din rika livserfarenhet. Du noterar elevens beteende i klassrummet. Vilken elev är stökig? Vilken elev har svårt att sitta still? Vilken elev har svårt att lyssna till det läraren talar om? Du kan som volontär ta hand om en elev som kanske är i behov av enskild undervisning, utanför klassrummet.

Klädkoden. Som volontär fick jag en skoluniform (typ tenniströja) och på vänstra sidan på tröjan fanns märket ”Svenska skolan Gran Canaria” Samtliga elever, oavsett årskurs hade likadana enkla blå tröjor och fick ha egna långbyxor/kjol i valfri färg.

Gymnastiklektionerna hade eleverna liknande tröja i annan färg (gul). Jag upplevde det oerhört befriande att varje dag slippa tänka ”vad ska jag ha på mig i dag?” Föräldrarna slipper tjat om märkeskläder! Jag skulle önska (i ett längre perspektiv) att det gick att införa även i Sverige. Viktigt att alla elever i grundskolan har samma logga – för att undvika begreppet ”bättre skolor”.

ANNONS

Eller som du själv uttrycker det ”en skola som ger alla elever möjlighet till en bra skolgång är en viktig faktor för att motverka rekryteringen av unga människor till de kriminella gängen. Och en helt nödvändig förändring av skolan kräver en annan politik än den som regeringen bedriver” (HP, 13/4).

Jag är övertygad om att det säkerligen finns skolor i Halmstad som med glädje skulle prova volontäridén!

Återkom gärna med synpunkter, skulle uppskatta det mycket!

Kerstin Jadne

Svar:

Skolan är en viktig del av samhället, det är där framtidens medborgare bildas och utbildas. Det omvända gäller så klart också, det vill säga att det omgivande samhället är viktigt för skolan. Tanken på volontärer i skolan, särskilt pensionärer, tilltalar mig mycket även om jag inte känner till förutsättningarna är för detta i dagens skola. Jag skickar därför gärna vidare frågan till läsekretsen, och inte minst till de som tar beslut som gäller skolans verksamhet i Halmstads, Laholm och Hylte kommuner. Vad tycker ni om volontärer i skolan, och inte minst vad krävs för att kunna ta emot volontärer till era skolor?

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS