Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Än så sprattlar det nedlagda JB gymnasiet i Halmstad. Bild: Emma Gustafsson
Än så sprattlar det nedlagda JB gymnasiet i Halmstad. Bild: Emma Gustafsson

Mattias Karlsson: Skolpengar ska gå till eleverna – inte till konkursbon

Dagens skolsystem tillåter att ett konkursbo likt en zombie kan hemsöka skolan långt efter att dess verksamhet har upphört.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det kan lätt konstateras, men tål att upprepas. Zombier, levande döda, finns inte på riktigt. Trots det är spåren av dem synliga lite här och var i Skolsverige.

I måndags inkom en handling till Högsta förvaltningsrätten som fick målnummer 385-21. Det var ett överklagande av en dom i Kammarrätten i Göteborg från i slutet av förra året. Överklagandet skickades in av advokatfirman Carler i Stockholm, och som företräder konkursboet från friskolekoncernen JB Education som gick i konkurs 2013.

Ärendet handlar om att konkursboet av Halmstads kommun krävt en retroaktiv höjning av den så kallade skolpengen för åren 2010 till 2012. Totalt kräver konkursboet tre miljoner kronor av kommun en men denna vägrar i sin tur att betala ut pengarna. Och nu har alltså ärendet hamnat i Högsta förvaltningsdomstolen. Det återstår att se om domstolen beviljar prövningstillstånd.

Kammarrättens dom innebar en delseger för kommunen, vilket ledarsidan rapporterade om i förra veckan. Det är alltså detta beslut som nu har överklagats.

Tyvärr är inte Halmstads kommun ensamt om att bli uppvaktad av konkursboet på det här sättet.

Enligt vad Sydsvenskan rapporterade i förra veckan har konkursboet lyckats få in över 25 miljoner kronor från åtta kommuner i retroaktiv höjning av skolpengen, pengar som alltså inte kommer någon skolverksamhet till nytta alls (Sydsvenskan 14/1).

Tyvärr är det också en växande trend att friskoleföretag i större utsträckning bedriver rättsprocesser om att i efterhand få ökad skolpeng.

Det är otroligt viktigt att Halmstad valt att ta striden mot konkursboet. Men det är mycket allvarligt att det svenska skolsystemet överhuvudtaget tillåter ett sådant här förfarande där pengar slussas från skolan till en konkursad och undermålig friskolekoncern. Lika allvarligt är det att rättsväsendet tvingas lägga resurser på dessa rättsprocesser som flera friskoleföretag driver mot kommuner i Sverige.

Visserligen är det viktigt med den så kallade likabehandlingsprincipen när det gäller kommunala och fristående skolor. Den enda lösningen tycks därför vara att se över hela skolpengssystemet.

Att en zombie på det här sättet kan hemsöka den svenska skolan beror inte på att en advokatfirma i Stockholm företräder ett konkursbo utan på att det svenska skolsystemet tillåter det att ske.

Därför bör dagens skolpeng tillsammans med det fria skolvalet reformeras så att pengarna går till det de är avsatta för, alla elevers rätt till en bra och likvärdig skolgång.