Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Paludan sprider oordning. Bild: Pavel Koubek/TT
Rasmus Paludan sprider oordning. Bild: Pavel Koubek/TT

Mattias Karlsson: Säg nej till Paludan i Halmstad

Polisen bör säga nej till Rasmus Paludans ansökan om att få demonstrera på Andersberg i Halmstad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På torsdagen ansökte Rasmus Paludan om att få genomföra en demonstration på Andersberg nu på lördag. Han vill också genomföra en liknande tillställning i Falkenberg tidigare samma dag. Polisen har nu att snabbehandla Paludans ansökan.

Rasmus Paludan är partiledare för det högerextrema partiet Stram kurs. Han har gjort sig känd i Sverige för att offentligt bränna koranen. Som HP rapporterar står det i Paludans ansökan att hans rekvisita bland annat består av en megafon, tändare och böcker. Men tanke på Paludans tidigare koranbränningar kan man anta att det är ett liknande upplägg han vill genomföra i Halmstad och Falkenberg.

Bör då polisen godkänna Paludans demonstration? Nej, är det raka svaret.

Givetvis är det viktigt att stå upp för allas rätt att fritt uttrycka sina åsikter, men det finns också gränser för yttrandefriheten och det bör inte i allra högsta grad beaktas i det här fallet. Att med ett så kort varsel på två dagar ansöka om en demonstration i Halmstad på lördagen är en invändning. För att stå upp för allas yttrandefrihet kan det behövas planering och förberedelser från polisens sida.

Men den viktigaste invändningen handlar om säkerheten. Så som ordningslagen är formulerad har polisen rätt att förbjuda en offentlig tillställning om en liknande händelse tidigare har lett till ”oordning, fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken”.

I fallet med Rasmus Paludan kan man verkligen säga att hans demonstrationer har orsakat oordning tidigare, framför allt de omfattande påskkravallerna med upplopp i flera städer i våras. Därför bör polisen säga nej till hans ansökan om att få demonstrera på Andersberg i Halmstad.

Men det finns ett viktigt tillägg att göra, att neka Paludan att demonstrera i Halmstad ska inte ses ett förbud mot koranbränningar eller hädelse av andra religioner.