Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad är inte Berlin - bygg boutiquehotell

Stora konferenscenter/hotell känns väl ändå rätt passé? Och vart tar tankar om hållbart byggande vägen i dessa komplex drivna av stora företag/intressen utan koppling till staden?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på HP:s ledare den 25 augusti ”Vänd Halmstad mot Nissan”

Hotellet blir för stort tycker insändaren.
Hotellet blir för stort tycker insändaren.

Snälla Redaktören, det finns inte längre anledning att ha tilltro till att så kallade ”signaturbyggnader” i sig ger något påtagligt positivt för en stad eller deras innevånare. Det blir lätt patetiskt om man tror att ett högt glashus, som det går tretton på dussinet av i större städer ska ändra karaktären och livet i en relativ liten stad som Halmstad. Till skillnad från Berlin, Hamburg och andra blev vi inte sönderbombade och behövde bygga upp snabbt igen. Vår innerstadsmark har dessutom inte de astronomiska värden som gör att man nödvändigtvis måste bygga stor volym. Och stora konferenscenter/hotell känns väl ändå rätt passé? Och vart tar tankar om hållbart byggande vägen i dessa komplex drivna av stora företag/intressen utan koppling till staden?

Framtiden måste inte vara en kopia av vad andra gjort. Jag håller med om att Halmstad innerstad behöver förnyas, det är dystert att vandra i city. Men det är ju bland annat en effekt av just storskaligt tänkande i satsningar på trista köpcentra för stora kedjor, Hallarna har kanske en kort framtid framför sig innan e-handeln kommer bomma igen mycket av det.

Börja istället att arbeta med det som finns – inte emot det. Vi har en vacker å, vi har en vacker park och det fantastiskt fina biblioteket (både funktion och arkitektur). Vi behöver mer liv i innerstaden inte glas och betong och att täcka himlen. Varför inte satsa på att förlänga estetiken i biblioteket, ta upp dess linjer och måttfullhet. Saluhall, ja kanske det om man kan komma dit med bil , hotell – ja kanske flera så kallade boutiquehotell istället för ett industriellt, amerikaniserat ”have a nice stay”-ställe. Men kanske också mindre scener för till exempel lokala musikgrupper, spännande flexibla kontorsmiljöer för mindre kunskapsföretag där kontor kombineras med distansarbete och riktigt vassa virtuella kommunikationsmiljöer. Till detta kan man kanske koppla en form av inomhuspark där man skulle kunna flanera i värme/grönska även oktober till maj och få folkliv, träffpunkter året runt. Satsa på att bli ett bättre Halmstad inte leka Berlin.

Flemming Norrgren